Vesti
Politika
PUTIN SA VUČIĆEM U Kremlju počeo sastanak srpskog i ruskog predsednika
19.12.2017. 20:00
Izvor: Blic
PUTIN SA VUČIĆEM U Kremlju počeo sastanak srpskog i ruskog predsednika
U Kremlju upravo je počeo sastanak predsednika Srbije i Ruske Federacije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.
Sastanak je kasnio oko 45 minuta, a trebalo bi da traje oko dva sata, nakon čega će se dvojica predsednika obratiti medijima.
Vučić i Putin su na početku sastanka iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom, i najavili da će imati puno tema za razgovor tokom sastanka. Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije.
- Drago mi je da vas pozdravim. Imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer, i nadam se da će tako biti i ubuduće - rekao je on.
Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, i konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede, i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.
- Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu - reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.
Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.
- Zahvalan sam na svemu što ste učinili. Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate - rekao je Vučić.
Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje, kao i politički odnosi.
Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou, i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.
Uoči susreta Vučić, koji boravi u trodnevnoj poseti Rusiji, rekao je da će sa Putinom razgovrati o daljem razvoju odnosa dve zemlje, pre svega ekonomskih i trgovinskih.
Takođe, biće reči o vojno-tehničkoj saradnji, kao i o energetici i potpisano više sporazuma, naveo je predsednik Srbije.
Jedna od tema biće i Rusko-srpski humanitarni centar.
- To nije laka tema za nas... Verujem da niko ne bi bio u mojoj koži. Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente, a kakav će biti odgovor Srbije taj odgovor će dati Vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donoššenju odluka - rekao je predsednik Srbije.