Vesti
Svet
Sa ovog izveštaja konačno je skinuta oznaka tajnosti i time su isplivale MRAČNE TAJNE PENTAGONA
24.01.2018. 20:00
Izvor: Blic
Sa ovog izveštaja konačno je skinuta oznaka tajnosti i time su isplivale MRAČNE TAJNE PENTAGONA
Pentagon je finansirao avganistanske sigurnosne i bezbedonosne snage, premda su američki službenici znali da su pripadnici tih frakcija kršili ljudska prava, tvrdi agencija američke vlade zadužena za nadzor delovanja Sjedinjenih Država u Avganistanu.
Sa izveštaja SIGAR-a koji je prikazan Kongresu u utorak, konačno je skinuta oznaka tajnosti.
U njemu se tvrdi da je Pentagon više puta prekršio američko pravilo "Leahy Laws" po kojem nije moguće pomagati stranim bezbednosnim snagama ako postoje verodostojne informacije o kršenju ljudskih prava s njihove strane.
Tako je dvanaest paravojnih jedinica avganistanskih sigurnosnih snaga osumnjičenih za umešanost u povrede ljudskih prava u 2013. nastavilo da prima američka finansijska sredstva na temelju "derogacijske odredbe" koja je 2014. primenjena i na osam drugih jedinica.
Američko ministarstvo obrane i Stejt department su "dobili potvrdu da su jedinice avganistanskih sigurnosnih snaga nedvosmisleno kršile ljudska prava", istaknuo je SIGAR.
Pentagon je odgovorio kako se čini da američka agencija nije vodila računa o "izazovima na koje su američke snage nailazile tokom uspostavljanja i pružanja potpore avganistanskim bezbednosnim snagama".
Na dan 12. juna 2017. oko 2.106 američkih službenika bilo je upoznato sa 75 slučajeva povrede ljudskih prava, među kojima su zloupotrebe, mučenje zatvorenika i sedam slučajeva seksualnog zlostavljanja dece, navodi se u izveštaju, piše "Njujork tajms", a prenosi "Jutarnji list".
Deca u Avganistanu su žrtve "bacha bazi" ("igra s dečacima"), pedofilske prakse čvrsto ukorenjene u policiji koja se sastoji u zlostavljanju dečaka koje se neretko otima iz porodice, šminka i oblači se kao devojčica a služe kao plesači i seksualni robovi.
- Razmere seksualnog zlostavljanja dece koje su počinile avganistanske sigurnosne snage neće se možda nikad saznatii - zaključuje se u izveštaju.