Vesti
Svet
Šulc odustao od MINISTARSKE FOTELJE nakon kritike iz stranke
09.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
Šulc odustao od MINISTARSKE FOTELJE nakon kritike iz stranke
Martin Šulc odlučio je da ipak odustane od pozicije ministra inostranih poslova u novoj koalicionoj vladi Nemačke, potvrđeno je danas iz njegove SPD.
- Ovim želim da izjavim da odustajem od pozicije u federalnoj vladi i, u isto vrijeme, iskreno se nadam da će to sada okončati personalne debate unutar SPD-a - rekao je on.
Nemački mediji objavili su da je lider SPD naišao na nezadovoljstvo unutar stranke, nakon čega je odustao od namere da u novoj vladi bude ministar inostranih poslova.
Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel kritikovao je Šulca, rekavši da je njegov stranački kolega prekršio obećanje da neće služiti u novom kabinetu kancelara Angele Merkel.
- Ostaje žaljenje zbog toga koliko je malo poštovanja u Socijaldemokratskoj partiji (SPD) kada je reč o našim međusobnim odnosima i koliko vrede nečije reči - rekao je Gabrijel listu "Funke".
On je dodao da je uživao u obavljanju funkcije šefa diplomatije i da žali zbog toga što ugled koji ima u javnosti "ne znači apsolutno ništa rukovodstvu SPD-a".
Ovi komentari usledili su nakon što su Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i SPD sklopili novi koalicioni sporazum, u okviru kojeg je trebalo da Šulc, lider socijaldemokrata, preuzme funkciju šefa diplomatije.
To bi bio drugi veliki Šulcov zaokret od izbora u septembru, posle kojih je izjavio da SPD ide u opoziciju.
On je tada odbacio mogućnost ponovnog formiranja "velike koalicije" sa konzervativcima i opciju da bude član kabineta Merkelove.
Gabrijel je prepustio upravljanje strankom Šulcu pre manje od godinu dana, jer je procenjeno da Šulc može da porazi Merkelovu na izborima, podseća AFP.
Iako je Gabrijel jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj, sa pozitivnim rejtingom od 57 odsto u anketi televizije ARD, za njega nema mesta u četvrtom kabinetu Merkelove.