Vesti
Svet
TAJNE PORUKE U JAVNIM PORUKAMA
12.02.2018. 20:00
Izvor:
TAJNE PORUKE U JAVNIM PORUKAMA
Kako su američki obaveštajci pregovarali sa Rusima ISPRED NOSA SVIMA
Ono što na prvi pogled liči na tvit o istorijatu modernih sredstava komunikacije, zapravo je jedna od tajnih poruka, koje je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) uputila sumnjivom ruskom "biznismenu".

Semjuel Morze patentirao je telegraf pre 177 godina. Da li ste znali da i danas možete da šaljete telegrame? Brži su od pošte i plaćate samo ako se isporuče - piše u tvitu od 20. juna 2017.
Američka informativna agencija (CIA) i NSA u tvitu zapravo pregovaraju o otkupu sajber-oružja ukradenog od NSA, izveštavaju "Njujork tajms" i "Intersept", pozivajući se na izvore iz NSA. U mesecima koji su usledili takve tajne poruke su bile vrlo česte.

- Rusi su svaki put unapred bili obavešteni o sadržaju tvitova i tačnom datumu njihovog objavljivanja. Svi su delovali naivno, ali su zapravo bili poruka Rusima - piše "Intersept".
Tvitovi su bili znak Rusima da je NSA i dalje zainteresovana za pregovore. Tačne okolnosti su nejasne.

"Njujork tajms" i "Intersept" pisali su da se "posrednik" s kontaktima u ruskim obaveštajnim službama i organizovanom kriminalu obratio CIA radi pregovora o povraćaju ukradenih tajnih dokumenata NSA. Taj posrednik je navodno deo materijala predao CIA za 100.000 dolara, između ostalog i kompromitujući materijal o američkom predsedniku Donaldu Trampu, što je CIA odmah demantovala.

Ruski agent je navodno boravio u Beču, gde je, prema pisanju "Njujork tajmsa", imao ljubavnicu. Američke vlasti to znaju zato što su ga intenzivno pratile. Istovremeno, američke obaveštajne službe pregovarale su u Beču s još jednim hakerom, koji je koristio pseudonim Karlo i takođe tvrdio da ima tajni NSA materijal.