Vesti
Svet
"NE U NATO, KUKALA NAM MAJKA"
22.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
"NE U NATO, KUKALA NAM MAJKA"
Bombaš iz Podgorice danima se oglašavao na Fejsbuku, kašikarom se razneo ZBOG BEDE?
Crnogorska policija je potvrdila da je bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković (43) noćas posle ponoći bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo, javila je Televizija Crne Gore.

Jauković je živeo u Podgorici, a rođen je u Kraljevu. Kako "Večernje novosti" prenose, nije bio oženjen i nema porodicu.

"Nije imao od čega da živi"

- Bio je mnogo fin i uvažen čovek. Nekada je radio u Kombinat aluminijuma u Podgorici gde je ostao bez posla. Mnogo je patio, jer bukvalno nije imao od čega da živi. Jaukovići su glasovito drobnjačko brastvo. Koreni su im u selu Pridvorica kod Šavnika. Velika ga je muka naterala da ovo napravi - kazao je sagovornik "Novosti" koji je želeo da ostane anoniman.

U Udruženju boraca ratova Crne Gore od 1990. kažu da su u šoku zbog svega što se desilo.

- Pucaju ljudi zbog nepravde. To nije bio običan čovek. Bio je hrabar na ratištu prilikom NATO agresije, dok je u miru bio zaboravljen. Živeo je teško nakon što je ostao bez posla. Možda je to prevagnulo - kazali su za "Večernje Novosti" sagovornici u boračkom udruženju.

Protiv ulaska Crne Gore u NATO

Na svom fejsbuk profilu, Jauković je objavio i povelju o odlikovanju sa potpisom Slobodana Miloševića iz 1999. Nagrađen za "izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine".
Iza njegovih statusa na Fejsbuku takođe se može videti da je bio protiv ulaska Crne Gore u NATO.
Eksplozija, za koju policija sumnja da je Jauković odgovoran, se desila oko ponoći. Jauković je ispred objekta Ambasade SAD izvršio samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno pre samoubistva Januković je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najverovatnije je reč o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mesta i rukovodi uviđajem.
Podsekretar Stejt Dipartmenta Stiv Goldstin je kazao da su očevici videli čoveka kako baca objekat preko zida ambasade, prenosi "Njujork tajms". Navodi se i da niko u ambasadi nije povređen.
Goldstin je dodao i da su bezbednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu.
On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namernom samoubilačkom napadu.

Ambasada je na svom sajtu saopštila da postoji aktivna bezbednosna situacija i savetovani su američki državljani da izbegavaju ambasadu do novog obaveštenja.