Vesti
Svet
"NAJBORBENIJI PUTINOV GOVOR" Tramp i Merkelova zabrinuti zbog NOVOG RUSKOG ORUŽJA
02.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
"NAJBORBENIJI PUTINOV GOVOR" Tramp i Merkelova zabrinuti zbog NOVOG RUSKOG ORUŽJA
Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u telefonskom razgovoru zabrinutost u vezi s izjavama Vladimira Putina.
Oni su razgovarali o izjavi ruskog predsednika u kojoj je pomenuo novo nuklearno i drugo oružje koje je Rusija razvila ili razvija.
- Kancelarka i predsednik zabrinuti su u vezi sa poslednjim izjavama predsednika Rusije Putina u vezi sa razvojem naoružanja i njegovog negativnog uticaja po napore ka međunarodnoj kontroli oružja - saopštio je portparol Merkelove Štefen Zajbert, prenosi Rojters.
On je naveo da su se Tramp i Merkelova saglasili i da rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na 30-dnevni prekid vatre u Siriji mora neodložno da bude primenjena.
- Složili su se da bi sirijski režim i njegovi ruski i iranski saveznici trebalo hitno i u potpunosti da primene Rezoluciju 2401 (2018) Saveta bezbednosti UN. Ovom rezolucijom zahteva se trenutni prekid vatre u Siriji - saopštio je Zajbert.
Ruski predsednik Putin izjavio je juče u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.
Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti 20 puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu ruskog naziva "Sarmat" koju na Zapadu zovu "Satana", sistem hipersoničnih raketa "Kinžal", kao i lasersko oružje.
"Najborbeniji Putinov govor u poslednjih godinu dana"
Rojters ocenjuje da je govor koji je Putin održao pred ruskom elitom u konferencijskoj sali u centru Moskve bio jedan od njegovih "najborbenijih" govora poslednjih godina i da je kazao da će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju i na taj napad će biti odgovoreno. Navodi se da je Putin kazao da Zapad "nije uspeo da spreči napredovanje Rusije".
- Sada moraju da sagledaju novu realnost i shvate da nisam blefirao govoreći sve ovo danas - rekao je Putin.
AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.
Navodi se da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije.
- Niko nas nije slušao. Sada nas čujte - poručio je ruski predsednik.