Vesti
Politika
Svilanović: Pitanje granice između Srbije i BiH je rešivo
06.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
Svilanović: Pitanje granice između Srbije i BiH je rešivo
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je, uoči trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Hrvatske u Mostaru, da je Srbija po pitanju rešavanja granica između Srbije i BiH fleksibilna i spremna da sa nekoliko konkretnih predloga pomogne.
- Vodio sam pregovore o granici sa BiH. To nije tako komplikovano pitanje, ukoliko se svi u BiH dogovore. Mislim da je tu Srbija fleksibilna i da je spremna sa nekoliko različitih konkretnih predloga da pomogne rešavanju - rekao je Svilanović.
On je za RTS ukazao da je trenutno situacija možda nezgodna jer u BiH predstoje izbori.
- Kada su izbori ništa veliko ne možete da rešite, tako da možda sačekamo da taj trenutak u BiH prođe. Granicu je moguće dogovoriti, tu nemam nikakvu dilemu - istakao je Svilanović.
Odgovarajući na pitanje da li očekuje da posle deset godina izbori budu održani i u Mostaru, Svilanović je rekao da mu nije prijatno da komentariše te teme, koje su nacionalne i vezane za BiH.
- To je politički proces. Ja znam koja je pozicija jednog od naroda, potrebno je da se druga dva naroda saglase sa tim. Mislim da su svi u BiH zainteresovani, međunarodna zajednica takođe, da ti izbori budu održani jer bi to značilo da smo na tragu nekog dogovora i rešavanja unutrašnjih odnosa u BiH - naglasio je Svilanović.
Govoreći o tome da li je moguće da bude sproveden moratorijum na teme iz prošlosti, što je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odnosima sa Zagrebom, Svilanović je rekao da je to "možda potrebno zbog toga što nekada ne vidite koliko su vam važni ekonomski interesi, zato što se stalno vraćate unazad".