Vesti
Svet
Izraelski hakeri dali su "Kembridž analitici" UKRADENE PODATKE o dva SVETSKA LIDERA
22.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
Izraelski hakeri dali su "Kembridž analitici" UKRADENE PODATKE o dva SVETSKA LIDERA
Izraelski hakeri su navodno dali informacije iz ukradenih mejlova dvojice svetskih lidera istraživačkoj kompaniji "Kembridž analitika" koja se nalazi u centru nedavno otkrivenog skandala u vezi sa podacima korisnika "Fejsbuka".
"Kembridž analitika" je dobila podatke iz hakovanih mejlova sadašnjeg nigerijskog predsednika Muhamadu Buharija i Timotija Harisa, sadašnjeg premijera Sent Kits i Nevis u vreme predizbornih kampanji u tim državama, piše "Gardijan", pozivajući se na nekoliko bivših radnika agencije.
Ova kompanija je nedavno optužena za zloupotrebu podataka korisnika "Fejsbuka" u predizbornoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine.
Vođstvo kompanije navodno je podstaklo korišćenje podataka koje su ponudili izraelski hakeri, a sada suspendovani direktor Alekander Niks, zajedno sa drugim visokim zvaničnicima, dali su zaposlenima uputstva o tome kako da rukovode materijalom.
Prema izveštaju, "Kembridž analitika" je u 2015. godini dobila 2 miliona funti (2.8 miliona dolara) od jednog nigerijskog milijardera kako bi podržala kampanju za ponovni izbor Gudlak Džonatana za predsednika Nigerije.
- Zaposlio nas je milijarder koji je bio u panici zbog ideje o promeni vlasti i koji je želeo mnogo novca da potroši kako bi se uverio da se to ne dogodi - rekao je jedan od bivših radnika kompanije.
Bivši zaposleni su rekli da su se sreli sa izraelskim agentima za sajber bezbednost u svojim kancelarijama u Londonu početkom 2015. godine.
Prema njihovim svedočenjima, hakeri su doneli USB stik navodno sa hakovanim ličnim mejlovima koji sadrže i privatne informacije, među kojima su i istorije bolesti o tada opozicionom lideru Muhamadu Buhariju.
Oni su navodno bili uznemireni zbog informacija prikazanih na sastanku i rekli su da su odbili da iskoriste hakovane podatke u kampanji.
Isti hakeri iz Izraela su ponovo unajmljeni 2015. godine i ukrali su privatne informacije o Timotiju Harisu u izbornoj kampanji na Sent Kitsu i Nevisu.
Zvaničnici iz "Kembridž analitike" koji su pomogli Trampu 2016. godine snimljeni su skrivenom kamerom kako se hvale time.