Vesti
Politika
REKONSTRUKCIJA VLADE U MAJU Ana Brnabić: Za sada nema promene ministara, važnije Kosovo
02.04.2018. 20:00
Izvor: Kurir
REKONSTRUKCIJA VLADE U MAJU Ana Brnabić: Za sada nema promene ministara, važnije Kosovo
Rekonstrukcija Vlade biće u maju, a prednost u ovom trenutku ima situacija na Kosovu i Metohiji, saznaje "Blic".
Kako saznajemo, ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić koji je trajao četiri sata u zgradi predsedništva.
Vučić i Brnabić razgovarali su o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekonstrukciji vlade i ostalim otvorenim političkim i ekonomskim pitanjima.
Kako saznaje "Blic", na sastanku su dogovorili da će u aprilu biti predstavljeno "potpuno jedinstvo Vlade i predsedništva", a da rekonstrukcija Vlade sledi nakon toga, u maju.
Ova naša saznanja potvrdila je i premijerka Ana Brnabić, gostujući na RTS. Ona je navela da se rekonstrukcija njenog kabineta odlaže zbog poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji, navodeći da je imala dug sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a da su najviše vremena potrošili na pitanje KiM.
Brnabić je istakla i da nikada nije videla Vučića da je toliko razočaran reakcijama stranih partnera na poslednje događaje.
- Mislim da je sve ono što se dešavalo u poslednje vreme nešto što je svojevrsni presedan. Ja sam takođe zabrinuta i razočarana nedostatkom reakcije naših partnera - poručila je Brnabić.
Ona je rekla i da nije čula nikakvu osudu onoga što se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici. Prema njenim rečima, taj ponedeljak je bio težžak kao i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održžala tim povodom.
- Sve ono što se dešavalo u poslednje vreme je nešto što je svojevrsni presedan. Ja sam zabrinuta i dosta razoračarana reakcijama naših partnera. Nisam čula nikakvu osudu, a očekivala sam oštru osudu - kazala je Brnabićeva.
Ona je istakla da će u aprilu biti peta godišnjica potpisivanja Briselskog sporazuma.
- Očekujem od EU da naprave pritisak da se briselski sporazum implementira. Nećemo odustati od potpune implementacije. Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa, ali je situacija sve teža. Sve je teže očuvati mir, stabilnost i racionalni pristup Srbije kada imate nepoštovanje dogovora - dodala je ona.
Kosovsko pitanje "zamrzlo" je pregovore o rekonstrukciji Vlade.
- Dotakli smo se teme rekonstrukcije, ali smo zaključili da u ovom trenutku imamo preča posla. U ovom trenutku nacionalno jedinstvo je ključno. Rekonstrukcija vlade će sačekati neka stabilnija vremena na KiM. Rezultati iz oblasti ekonomije i finansija su odlični. U petak smo imali suficit u kasi od šest milijardi dinara - kazala je Brnabićeva.
Premijerka je navela i da je, kada je prošle godine govorila na skupu u Hongkongu o svetu u 2018. bila veliki optimista da će se naći rešenje, jer je pozivom na unutrašnji dijalog predsednik Srbije dao jasnu poruku da je Srbija spremna na dijalog i da će uložiti puno u mir i stabilnost.
- „Prošle nedelje predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju su bili na severu Kosova da razgovaraju o miru i kompromisu, a napadnuti su puškama, dugim cevima i imali smo otmicu Đurića. Oni su bili tamo da razgovaramo o miru i kompromisu. Postoje i saznanja da je Priština imala apsolutnu podršku svojih partnera u tome - rekla je Brnabić i dodala da je naivno razmišljati da Priština bilo šta uradi bez bez svojih najjačih partnera, ali nije želela da ih imenuje: "„Mislim da svi znamo ko su oni i zašto do danas nije implementiran Briselski sporazum. Ja očekujem od EU da napravi pristisak da se Briselski sporatum implementri".
Podsetila je da ovog meseca obeležavamo pet godina od potpisivanja tog sporazuma i podvukla da nećemo odustati od pune implementacije.
- „Predsednik vodi razgovore sa EU i SAD šta dalje možemo da očekujemo na KiM. Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa, ali situacija je sve teža. Sve teže je očuvati mir i stabinosti, jedan racionalni pristup kada imate apsolutno nepoštovanje dogovora, kada imate nepoštovanje i dogovora koji su na temu najprostojih stvari - objasnila je ona.
Podsetila je da Đurić kao pregovarač nema potrebu da traži dozvolu za dolazak na KiM, već samo obaveštenje, što je tri puta poslao, a onda je napadnut, kidnapovan i pretučeni su ljudi članovi vlade u Prištini koji su uložili sav svoj intergritet da sačuvamo mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji. U vezi Samita zapadnog Balkana i EU u Sofiji idućeg meseca Brnabić je naglasila da nije moguće da Kosovo nastupa tamo kao država.
Premijerka je podvukla da će rekonstrukcija vlade sačekati neka stabilnija vremena na Kosovu i Metohiji jer u ovom trenutku postoje preča posla.
- Nacionalno jedinstvo je ključno. Što budemo jedinstveniji, bićemo jači, realno smo u izuzetno teškoj situaciji. Dobro je da imamo predsednika koji razmišlja hladne glave - istakla je premijerka.
Vlada, prema njenim rečima, funkcioniše kao tim i jedinstvenija je neko ikada, a u ekonomiji su ostvareni odlični rezultati, ali je ukazala da je će naša ekonomska situacija zavisiti od regionalne stabilnosti.
- Prošla sam u razgovoru sa predsednikom kroz sve rezultate prvog kvartala koji je maltene za nama. Bio je planiran deficit od 32 milijarde dinara, a mi smo u petak imali suficit od šest milijardi dinara. Rezultat je bolji za 38 milijardi dinara. Pored toga BPD je u granicama planiranog, za prvi kvartal 3,9 odsto i sa tako dobrom situacijom u kasi nastavljamo dobar trend koji obećava da ćemo imati povećanje penzija i plata do kraja ove godine - poručila je Brnabić.
Ona je rekla da je zabrinuta zbog opšte regionalne situacije, dodajući da je situacija u svetu takođe kompleksna, a da će naša ekonomija zavisti od regionalne stabilnosti i to je ono što vladu opterećuje u ovom trenutku.