Vesti
Sport
KRAH U BARSELONI Novak Đoković prokockao zicere, izgubio od 140. igrača sveta!
25.04.2018. 20:00
Izvor: Blic
KRAH U BARSELONI Novak Đoković prokockao zicere, izgubio od 140. igrača sveta!
Novak Đoković je doživeo šokantan poraz na startu turnira u Barseloni, gde ga je u 2. kolu savladao 140. igrač sveta Martin Kližan sa 6:2, 1:6, 6:3.
Đokovića, koji je bio slobodan na startu turnira, svi su već videli u "četvrtfinalu iz snova", protiv Rafaela Nadala, pripisujući mu unpared pobede i nad Kližanom i nad Felisijanom Lopezom, ali je Slovak priredio senzaciju i na najbolji način kaznio prokockane zicere koje je Nole imao u završnici susreta.
Nije ni počeo ovaj meč kako se naš najbolji teniser nadao. Servirao je Nole, ali i mnogo grešio, pa su dva forhenda Kližana, uz pomenute kikseve srpskog igrača, doveli do brejka - 0:1. Pokušao je Đoković odmah da uzvrati, no bliže od 40:30 nije stigao, pa su se na semaforu pojavila dva gema prednosti u korist njegovog suparnika.
Činilo se da bi stvari mogle da se poprave vrlo brzo, jer je Nole imao brejk loptu pri zaostatku od 2:1, ali ne samo da to nije iskoristio, već je napravio pet grešaka u narednih osam razmena udaraca, dozvolivši Kližanu da mu još jednom oduzme servis i tako povede sa 1:4. Probao je Đoković da se rezultatski vrati, međutim - dve "skraćene loptice" njegovog rivala, jedna prilično srećno, iz čučnja, dodatno su zagorčale život srpskom tenisereru, koji se našao u zaostatku od čak četiri gema.
Ubrzo je njegov gubitak uvodnog seta ozvaničen, što i ne čudi jer je osvojio samo jedan jedini direktni poen, naspram 12 Kližana, koji je imao za nijasnu više neiznuđenih grešaka (10-9). Nole, pritom, nije osvojio nijedan poen na svoj drugi servis, pa i ne čudi što je prva deonica završena sa ubedljivih 6:2 u korist Slovaka.
Daleko sigurnije Đoković je otpočeo drugi deo ovog susreta, osvojivši bez mnogo grešaka dva svoja servis-gema, za vođstvo od 2:1. Tada je "dodao gas". Izuzetno agresivno je igrao na uvodne udarce Kližana, terajući ga iz ofanzive u defanzivu, čime je i stigao do svoje druge brejk lopte na meču. Usledila je greška slovačkog tenisera, a to slanje loptice u mrežu ozvaničilo je brejk i Novakovo vođstvo od 3:1. U fantastičnom ritmu je Đoković zaigrao u narednih desat minuta, pa je za samo 26 od starta drugog seta stigao do 6:1. I to uz nestvarnu promenu: za razliku od prvog segmenta susreta, osvojio je poene na svaki svoj drugi servis, odnos direktnih poena je bio čak 13:2 u njegovu korist (naspram 1:9 u prvom setu), a napravio je svega jednu neiznuđenu grešku (Kližan četiri).
Početni trenuci treće deonice prolazili su bez naročitih uzbuđenja, pa je Kližan došao do 4:3 a da niko od aktera susreta nije imao brejk šansu. Međutim, onda je Nole ušao u mini-seriju kobnih kikseva. Na 15:30 je jedan naizgled lagan forhend volej poslao u mrežu, čime je Slovak došao do dve uzastopne brejk-lopte, a onda je Đoković u narednom poenu ponovo prokockao zicer. Umesto da volej-udarcem neodbranjivo pošalje lopticu, on je hteo da je plasira i omogućio suparniku da iz "otpisane" situacije, defanzivnim manevrom dođe do vođstva od 5:3.
Samo dva minuta kasnije, Martin Kližan je prvi put u karijeri, posle četiri neuspeha, slavio trijumf nad Novakom Đokovićem.