Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog porekla iz Mađarske zbog pojave afričke kuge svinja
27.04.2018. 20:00
Izvor: Beta
Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog porekla iz Mađarske zbog pojave afričke kuge svinja
Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštio je danas da je na snazi zabrana uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, zbog pojave prvog slučaja afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) kod divljih svinja u toj zemlji.
U saopštenju se navodi da su nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Mađarske, po obaveštenju Evropske unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavestili Ministarstvo poljoprivrede Srbije o pojavi te bolesti u Mađarskoj.
Mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, doneta je kako se afrička kuga svinja ne bi proširila u Srbiji.
"U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Mađarske", istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.
Navedena mera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede – posebno granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granične policije.
Veterinarska inspekcija će u narednom periodu pojačano nadzirati promet hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.
Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je potrošače da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.
Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intenzivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.
Vlasnici svinja upozoreni su da je, radi sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.