Vesti
Društvo i ekonomija
"Zvaničnici nas zavađuju, šef države nas miri... Providno"
30.04.2018. 20:00
Izvor: B92
"Zvaničnici nas zavađuju, šef države nas miri... Providno"
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da bi Ivica Dačić bio upozoren ili kažnjen u slučaju izjava da je moguć "diplomatski rat" sa Hrvatskom.
On je rekao da bi se to desilo ukoliko bi to bilo samo njegovo mišljenje, a ne zapravo politika cele Vlade Srbije.
"Da je to samo njegovo mišljenje, a u više navrata je doprinosio obaranju odnosa sa susedima, i da to nije zapravo politika koju vodi ova vlada na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on bi sigurno dobio ukor i ne bi smeo tako da se ponaša", rekao je Popov za Betu.
Dačićeve najave diplomatskog rata su prema mišljenju Popova, samo nastavak "zidanja krize" koja je prisutna već duže vreme.
"Slično se ponaša i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je proglašen za nepoželjnu osobu, i obojica svojim izjavama daju Vučiću šansu za jedan pomirljiviji ton, pa se on pojavljuje kao čovek koji je za stabilizaciju odnosa u regionu. S jedne strane imamo zvaničnike koji nas zavađuju, a sa druge strane šefa države koji nas miri i to je prilično providna stvar", rekao je Popov.
On je ocenio i da ovakvo zaoštravanje odnosa, koje u kontinuitetu traje već godinama, odgovara i jednoj i drugoj strani, jer tako svoje "unutrašnje probleme guraju pod tepih".
"Hrvatska se rve sa svojim problemima i skandalima, a Srbija sa svojim, pa se na taj način skreće pažnja sa tih unutrašnjih stvari. Očigledno je da to odgovara i jednima i drugima", rekao je Popov.
Prema njegovim rečima, zaoštravanje odnosa između Srbije i Hrvatske, pogoršalo se posebno od kada su u obe zemlje na vlast došle "ratne opcije", odnosno u Srbiji Srpska napredna stranka (SNS) koja je "naslednica ranijih Radikala", a u Hrvatskoj je prvo došao radikalizovani HDZ sa Karamarkom, pa zatim "malo blaža opcija sa Plenkovićem".
"Ovo sada što se dešava, ove dve ratne opcije na vlasti, su zapravo politika nastavka rata, ali drugim sredstvima", dodao je Popov.
Na pitanje da li ovakvo diplomatsko zaoštravanje može da ugrozi pregovore Srbije sa EU, i otvaranje novih poglavlja koje Hrvatska može da blokira, Popov je rekao da se zapravo trenutno ni ne zna "kuda plovi ovaj naš brod kada se radi o evropskim integracijama".
"U najnovijoj strategiji Evrope za Balkan imamo četiri ključne tačke, a mi smo tanki u sve četiri. Prva je Kosovo, a mi i dalje ne znamo koji je stav i stižu zbunjujuće izjave zvanička, pa i samog Dačića. Druga je Rusija i neusklađena spoljna politika sa EU, što nam se sve više prigovara, a zatim treća su unutrašnje reforme gde takođe dobijamo sve više kritika u oblasti vladavine prava i medija. Četvrta je reginalna saradnja, i sada vidimo da smo i tu loši. Ovde se sada postavlja pitanje da li mi iskreno želimo da uđemo u EU, kada u sve ove četiri tačke imamo loše rezultate", dodao je Popov.
Ocenio je da Srbija nije u poziciji da se "inati ako sebi želi dobro" i ukoliko želi da ostane na putu evropskih intergracija, a na tom putu su odnosi sa susedima na veoma visokom mestu.
Popov je kazao da se kočnica nalazi van regiona, ali da možda oni koji je mogu poovući nisu svesni dokle ovakva zaoštravanja mogu da dovedu, ili su prosto zaokupljeni nekim drugim problemima, kao što je aktuelna tema "reforme Evropske unije", koju je nedavno nametnuo francuski predsednik Emanuel Makron.