Vesti
Žuta štampa
"Nemamo nijedan mlađi rok bend od 'Van Goga'"
03.05.2018. 20:00
Izvor: B92
"Nemamo nijedan mlađi rok bend od 'Van Goga'"
Pripreme za ovogodišnju 52. zaječarsku Gitarijadu uveliko su u toku, a organizatori najavljuju najbolju do sada uz hedlajnere Bilija Ajdola, "Neverne bebe", "Galiju" i još jedan engleski bend čije ime još ne mogu da otkriju.
Potpredsednik Organizacionog odbora Gitarijade Maksa Ćatović, podsetivši da je ta manifestacija pre dve godine bila na izdisaju, rekao je da je potpisivanje petogodišnjeg ugovora između udruženja "Gitar fest" i Grada Zaječara stvorilo sigurnije uslove za organizovanje Gitarijade i da će sa kampanjom za naredno izdanje moći da krenu već na jesen, što je prevashodno važno za mlade bendove.
Ćatović je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu podvukao da cilj Gitarijade nije dovođenje velikih stranih zvezda, već da se pruži šansa što većem broju mladih, dobrih bendova koji će trajati.
"Vi danas nemate nijedan mlađi rok bend od 'Van Goga' i naša težnja je da vratimo rok muziku na njeno mesto, a strane zvezde su tu samo da animiraju nove domaće bendove koji će pevati na maternjem jeziku", rekao je Ćatović.
Gitarijadu će otvoriti prošlogodišnji pobednik, grupa "Ki" iz Makedonije, a prve večeri, 28. juna, nastupiće i engleski bend, čije ime Ćatović nije danas mogao da otkrije.
Druge večeri, 29. juna, sviraće "Neverne bebe" i "Galija", a frontmen prvih Milan Đurđević prisetio se šta mu je kao šesnaestogodišnjaku značila pobeda na Gitarijadi 1983. godine, da bi 10 godina kasnije oformili sastav koji sada slavi četvrt veka na sceni.
Za njega je, kako je rekao, Gitarijada ostvarenje klinačkih snova i danas Zaječar i Gitarijadu posmatra kao hram snova mladih i hram rokenrola.
Pored "Nevernih beba" i "Galije", nastupiće i "Hadži prodane duše" i gitarista Nikola Čuturilo.
Hedlajner završne večeri biće Bili Ajdol, a pored njega sviraće i "Partibrejkers" i "Spori ritam bend".
Učesnici takmičarskog programa će i ove godine biti birani na mini-gitarijadama koje će biti organizovane u Vranju, Zrenjaninu, Smederevu i Novom Sadu.
Ulaz na Gitarijadu i rok kamp su besplatni, a organizatori apeluju na sve koji žele da prisustvuju, da obezbede svoja mesta u kampu što pre, jer su svi smeštajni kapaciteti u Zaječaru već puni.