Vesti
Društvo i ekonomija
Mali izabran za ministra finansija Srbije, položio zakletvu i preuzeo dužnost
29.05.2018. 20:00
Izvor: Beta
Mali izabran za ministra finansija Srbije, položio zakletvu i preuzeo dužnost
Skupština Srbije izabrala je danas Sinšu Malog za novog ministra finansija.
Za izbor dosadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog za ministra, od 184 poslanika glasala su 154.
Protiv predloga bilo je 30 poslanika, udržanih nije bilo kao ni onih koji nisu glasali.
"Narodna skupstina je za clana vlade izabrala Sinišu Malog za ministra finansija", rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković i čestitala Malom.
Glasanje je obavljeno javno, prozivkom a odluku o načinu glasanja podžao je 161 poslanik, dok su dva poslanika bila protiv. Uzdržanih nije bilo, a 12 je bilo protiv te odluke.
Mali je na tu funkciju došao umesto Dušana Vujovića koji je ostavku podneo 7. maja, kako je obrazložio, iz ličnih i porodičnih razloga.
Sednici su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije.
Juče i danas tokom rasprave predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici vladajuće većine hvalili su Malog zbog uspeha ostvarenih za vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, dok mu je opozicija osporavala to i podsećala na afere sa kojima je povezan.
Brnabić i vladajuća većina naveli su da je Mali tokom četvorogodišnjeg mandata na čelu Beograda uspeo da prepolovi dug glavnog grada, smanji za četiri puta deficit, sprovede konsolidaciju javnih i javno komunalnih preduzeća, da je Beograd prvi put dobio kreditni rejting.
Naglašavali su da je smanjio broj nezaposlenih u glavnom gradu, pokrenuo brojne investicione projekte među kojima je kao najznačajniji istaknut "Beograd na vodi" i dolazak robne kuće IKEA u Beograd, a isticana je i rekonstrukcija ulica i trgova u glavnom gradu, među kojima i Trga Slavija.
Opozicija je međutim tokom rasprave negodovala zbog predloga da Mali buide ministar zbog brojnih afera i poslovanja u of-šor kompanijama, uz ocenu da se ako on bude ministar finansija "jagnje daje vuku na čuvanje".
Zamerena mu je kupovina 24 stana u Bugarskoj preko of-šor firme s Devičanskih ostrva u vreme kada je bio ekonomski savetnik Aleksandara Vučića, kupovina novogodišnje jelke od 83.000 evra i rušenje objekata pod fantomkama u beogradskom naselju Savamala u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine.
Kritikovali su ga i zbog spornih privatizacije sprovedenih dok je bio savetnik ministra finansija i na čelu Agencije za tendersko aukcijsku privatizaciju od 2001. do 2003. godine, kao i zbog doktorata za koji se sumnja da je plagiran.
U zvaničnoj biografiji koja je priložena Skupštini Srbije, navodi se da je pre nego je postao gradonačelnik, Mali bio specijalni savetnik u Vladi tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.
Pre toga je bio finansijski savetnik u u privatnom sektoru i konsultant u "Delot i Tuš" u Beogradu i Pragu, gde se specijalizovao za kupovinu i prodaju preduzeća, finansijski konslating, finansijsko restrukturiranje i konsolidaciju poslovanja u privatnim i javnim preduzećima.
On je 2001. godini postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu privrede i privatizacije. Kasnije je radio u Centru za tendersku privatizaciju u Agenciji za privatizaciju Srbije.
Pre no što je postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju, radio je u "Credit Suisse First Boston" i "Mergeres and Acquisitions Group" u Njujorku.
Bio je predsednik više upravnih odbora, uključujući Upravne odbore firme "FIAT automobili Srbija", u Komercijalnoj banci i član Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije.
Sada je predsednik je Nadzornog odbora kompanije "Er Srbija".
Siniša Mali je diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistrirao je 1999. godine i na Vašington Univerzitetu u Sent Luisu u SAD na smeru finansije.
U biografiji piše da je doktorsku disertaciju odbranio je 2013. godine na temu "Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije - Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji" na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.
U junu 2017. godine kao polaznik VI klase završio je Visoku školu bezbednosti i odbrane i stekao najviši nivo karijernog usavršavanja u Vojsci Srbije.
Govori engleski jezik, služi se grčkim i uči kineski. Otac je troje dece. Rođen je 25. avgusta 1972.
Siniša Mali koga je danas Skupština Srbije izabrala za ministra finansija odmah je pred poslanicima položio zakletvu, čime mu je počeo mandat.
"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", piše u tekstu zakletvi koju je Mali pročitao u Skupštini Srbije.
Izboru Malog prisustvovali su članovi Vlade Srbije.
Posle toga sednica je završena, a ujedno i redovno prolećno zasedanje.
Intonirana je državna himna "Bože pravde", a ispred Doma Narodne skupštine bila je postrojena počasna garda Vojske Srbije.
Sledeće redovno zasedanje parlamenta je jesenje, koje počinje prvog radnog dana u oktobru.
Novoizabrani ministar finansija Srbije Siniša Mali preuzeo je danas dužnost od premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je obavljala funkciju vršioca dužnosti ministra finansija, saopštila je Vlada.
Kako je navedeno, pošto je u Skupštini Srbije položio zakletvu, Mali je preuzeo dužnost ministra u skladu sa zakonom i procedurama i uz prisustvo notara.
Predsednica Vlade je Malom uručila je Izveštaj o stanju u Ministarstvu i upoznala ga sa organizacijom u resoru, postavljenim ciljevima i budućim obavezama.
Ana Brnabić je obavljala tu funkciju od 16. maja, posle ostavke prethodnog ministra finansija, Dušana Vujovića.
Novoizabrani ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će nastaviti rad na ekonomskim reformama i očuvanju finansijske discipline u Srbiji.
On je istakao da će aktivno raditi na ubrzanju privrednog rasta i unapređenju ekonomskog ambijenta u Srbiji, navodeći da je ponosan što je deo tima premijerke Ane Brnabić.