Vesti
Društvo i ekonomija
Policija u Beogradu sprečila radikale da priđu Centru za kulturnu dekontaminaciju
30.05.2018. 20:00
Izvor: Beta
Policija u Beogradu sprečila radikale da priđu Centru za kulturnu dekontaminaciju
Kordon policije je večeras u Beogradu zaustavio oko 100 pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) koji su krenuli ka Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uoči otvaranja festivala "Mirdita, Dobar dan" koji će predstaviti savremenu kulturnu scenu Prištine u Beogradu.
Radikali nose državne i stranačke zastave, slike iz vremena sukoba na Kosovu 1999. godine i uzvikuju "Idite na Kosovo!", "Kosovo je srce Srbije!", "Vučiću pederu!", a pevaju "Oj, Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena".
Tokom protesta radikala došlo je do svađe s funkcionerom Liberalno demokratske partije (LDP) Đorđom Žujovićem koji je ranije najavio da će članovi LDP braniti od ekstremista pravo građana da u Beogradu organizuju festival "Mirdita, dobar dan".
Radikali su aktivistima LDP, koji su s druge strane policijskog kordona, dobacivali "Biće dana, doći će radikali, svi ćete za izdaju da odgovarate".
Pristalice SRS su nakratko nagrnule ka barijerama, ali je došla policijska jedinica sa štitovima, te su radikali preko svog megafona pozvani da se povuku, da se udalje od kordona i da sačekaju dolazak lidera stranke Vojislava Šešelja.
Kada se aktivistkinja LDP Anita Mitić približila kordonu, jedan učesnik radikalskog skupa pljunuo je u njenom pravcu.
Policijske snage su jake, kordoni policije blokiraju sve prilaze Birčaninovoj ulici, gde je CZKD, dok radikali policiji skandiraju "Koga štitite!".
Funkcioner SRS Miljan Damjanović prethodno je pozvao policajce da im se ne suprotstavljaju:
"Vi ste narodna policija. Nemojte se suprotstavljati nama koji štitimo Srbiju. Braćo policajci, ne zaboravite da su (predsednik Kosova Hašim) Tači i teroristi ubijali vaše kolege!".
U 19.30 u CZKD trebalo je da počne peti Festival "Mirdita, Dobar dan" koji predstavlja kulturu Prištine, a organizator je Inicijativa mladih za ljudska prava.