Vesti
Žuta štampa
DRAGAN NIKOLIĆ JE LEGENDA SRPSKOG GLUMIŠTA, ALI NISMO SVE ZNALI O NJEMU: Svi ga pamtimo kao Prleta iz Otpisanih, Flojda ili Džimija Barku, ali OVU ulogu je NAJVIŠE VOLEO!
11.07.2018. 20:00
Izvor: Kurir
DRAGAN NIKOLIĆ JE LEGENDA SRPSKOG GLUMIŠTA, ALI NISMO SVE ZNALI O NJEMU: Svi ga pamtimo kao Prleta iz Otpisanih, Flojda ili Džimija Barku, ali OVU ulogu je NAJVIŠE VOLEO!
Legenda srpskog glumišta Dragan Nikolić voleo je da boravi u Vrnjačkoj Banji. Sa svojim prijateljima Ljubodragom Mahuljevićem, Draganom i Dejanom Stanojevićem obilazio je ondašnje kafane, pijući domaću ljuti, krušku ili jabuku.
Gospodstven svim svojim bićem, govorio je odmereno. Nikad ne rekavši nijednu nesuvislu reč, prejaku, suvišnu...
I u govoru, i u piću - bio je gospodin.
Te avgustvovske večeri 2010. godine, u okviru projekta „Dani Danila Bate Stojkovića“, oslonjen na štap zbog bolova u leđima, u savršenom odelu i kravati, pridružio se za stolom organizatorima događaja Nikoli Džamiću i Cici Simić.
Sa njima u društvu bio je i naš novinar. Naručio je čašu vina, vidno raspoložen pričao o Bati Stojkoviću, anegdotama sa snimanja koje su dobro poznate i do sada bezbroj puta objavljene.
- A koja je Vaša najomiljenija uloga? - pitao je neko za stolom.
Otpio je gutljaj vina, pogledao tamo u prošlost, u vilajet bezbroj uloga od legendarnog Džimija Barke iz filma „Kada budem mrtav i beo“, preko Flojda iz „Nacionalne klase“ do Urketa iz „Poslednjeg kruga u Monci“...
- Iznenadiće vas moj odgovor mladi gospodine. To nikad nisam rekao. Ako bih baš morao da biram to je uloga Kesedži Alije iz filma „Banović Strahinja“. Sa njom sam baš zadovoljan, ona je bila teška, ali puna umetničkog integriteta - rekao je legenda našeg glumišta, koja je preminula pre dve godine
Film „Banović Strahinja“ je jugoslovensko-zapadnonemački film iz 1981. godine u režiji Vatroslava Mimice. Temelji se na tradicionalnoj srpskoj epskoj pesmi. Glavnu ulogu igrao je italijanski glumac Franko Nero, dok je Dragan Nikolić igrao pomenuti lik Kesedži Alije. Za ovu ulogu Nikolić je nagrađen „Zlatnom palmom“ na filmskom festivalu u „Puli“. Film je izazvao dosta kontraverzi zbog ekplicitnih scena nasilja.