Vesti
Sport
Đoković u polufinalu US Opena, izbacio Federerovog dželata uz nestvarne scene na terenu
06.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
Đoković u polufinalu US Opena, izbacio Federerovog dželata uz nestvarne scene na terenu
Novak Đoković se posle izuzetno zanimljivog duela plasirao u polufinale US Opena, ali to kako je stigao do 6:3, 6:4, 6:4 protiv Australijanca Džona Milmana, koji je prethodno izbacio Rodžera Federera - posebna je priča.
Isprva je sve delovalo idilično za Noleta. Od 18 uvodnih poena, Australijanac je osvojio samo pet. Semafor je pokazivao 3:0 za srpskog tenisera, koji je dobio i najduži poen u uvodnom delu meča, onaj u kome je bilo čak 26 razmena udaraca. Ali, nedugo zatim, počeo je šou.
Šesti gem prvog seta trajao je čak 16 minuta i 21 sekundu. Bilo je tu i brejk lopti (čak četiri za Đokovića), bilo je i 25 prebacivanja loptice preko mreže pre nego što bi neko osvojio poen (Milman)... Publika se tada potpuno "uključila" u ovaj duel počevši sve više da bodri autsajdera, koji je imao priličnu podršku sunarodnika. Ali, povici "Ozi, ozi, oi, oi, oi" koji nisu uobičajeni, baš kao ni navijačka skandiranja na teniskim mečevima, nisu smetali akterima - dešavali su se između poena. A tokom njih, na terenu je bilo bravura. Obostranih.
Ipak, iako je Milman počeo značajno da podiže kvalitet svoje igre, daleko iznad očekivanog za nekog ko je 55. na svetu, rana prednost omogućila je Đokoviću da privede prvi set kraju kako je i zamišljao. Istina, uz neke sjajne borbe na mreži, koje su bile moguće samo zato što je i njegov rival delovao fantastično.
Ali, vrela septembarska noć u Njujorku - a bilo je 26 stepeni u hladu na početku drugog seta iako se ponoć bližila u "velikoj jabuci" (uz primetno povećanu vlažnost vazduha) dovela je do nestvarnih scena. Pri rezultatu 2:2 u drugoj deonici, Milman je prišao Noletu i zamolio ga da meč na kratko bude prekinut, jer mu predasi uz "ventilatore od jedan dolar" nisu mnogo značili.
"Potpuno sam mokar, možemo li kratko da zastanemo, da se presvučem? Stavim lopticu u džep i kad je izvadim, mogu da je cedim", pravdao je Australijanac svoju molbu.
"Okej. Ja ću taman da odmorim", rekao je Novak, seo na stolicu pokraj terena i tokom šest i po minuta neočekivane pauze, usred grend slem četvtvrtfinala - uživao.
Kada je duel nastavljen, Milman je počeo da sve više muči rivala - spasavao je jednu za drugom brejk loptu, a tek posle sedam neiskorišćenih u drugom setu (11 u nizu kada se računa i završnica prvog), Đoković je jednu realizivao. Bilo je to za 5:4, što je potom iskoristio da "odservira" vođstvo od 2:0.
Kada je brejkom izgradio prednost na startu poslednje deonice, delovalo je, kao na početku meča, da je "to - to". Ali, borbeni suparnik, zatim umor koji iz njega cedio svežinu, čemu vrelina i vlažnost vazduha nisu pomagali, učinili su od Đokovića ranjivog tenisera. Tako je uz opomenu zbog predugog čekanja na servis, potom i sopstvenu grešku, dozvolio suparniku da brejkom poravna rezultat na 3:3, i to iz druge brejk prilike na meču. Dva naredna gema bila su potpuno ujednačena, a onda je Nole dodao gas, podsećajući i Milmana i publiku na staro pravilo - ne otpisujte Đokovića.
Poveo je sa 0:40 na servise suparnika, koji je od tog trenutka osvojio samo dva poena do kraja susreta - Novak je brejkom stigao do 5:4, a onda ostavio Australijanca na "nuli" u poslednjem gemu i poslao ga da se pakuje za odlazak iz Njujorka.
Đokovića čeka nešto sasvim drugo - priprema za veliko polufinale, protiv Keija Nišikorija. Japanca koji je izbacio Marina Čilića, a koji je upravo Novaka savladao u polufinalu US Opena 2014. Od tada je Nole dobio 13 uzastopnih duela sa Nišikorijem, za trenutnih 14-2 u njihovim međusobnim okršajima. Drugi polufinalni par čine Rafael Nadal i Huan Martin del Potro.