Vesti
Društvo i ekonomija
USKORO NOVA POMOĆ
07.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
USKORO NOVA POMOĆ
USKORO NOVA POMOĆ AMERIKANACA Niš dobija laboratoriju za genetska istraživanja
Niš će uskoro dobiti opremu za laboratoriju za genetska istraživanja i HLA tipizaciju vrednu 400.000 dolara, prvu takve vrste u Srbiji, što će dramatično podići nivo rada i Kliničkog centra u Nišu i zdravstva juga Srbije, najavio je direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.

Prilikom današnje posete komandanta Nacionalne garde Ohaja generala Marka Bartmana, dr Milić je rekao da je u završnoj fazi realizacija ovog projekta sa vojskom SAD od koje je nedavno Klinika za kardiohirurgiju već dobila opremu vrednu 400.000 dolara. - Laboratorija za genetska istraživanja i HLA tipizaciju će se nalaziti na Medicinskom fakultetu a zajednički će rukuvoditi njome i KC Niš i Medicinski fakultet. Preko ove laboratorije će biti omogućena brža HLA tipizacija čime ćemo dramatično podići i mogućnost rada u vezi sa transplatacijama što je prioritet Ministarstva zdravlja - istakao jer Milić.

On je zahvalio “američkoj vojsci, narodu i vladi” na prethodnoj donaciji opreme zahvaljujući kojoj je niška Kardiohirurgija u stanju da broj operacija podigne sa 250 na preko 500.

- Kompletna oprema koja je donirana našoj klinici je u funkciji i prošle nedelje na našoj klinici urađeno je 12 kardiohirurških intervencija za nedelju dana a, inače, prosek je bio četiri do pet nedeljno. Želim da se zahvalim Ministarstvu zdravlja i upravi Kliničkog centra na pomoći da ovaj nivo i broj operacija bude urađen a nadam se ćemo u narednom periodu uz pomoć Ministarstva zdravlja, generalnog direktora i uprave KC dobiti osoblje u dovoljnom broju kako bi smo naredne godine uradili preko 500 kardiohirurških operacija i eliminisali liste čekanja u Nišu jer mašine i donacije koje smo dobili su sjajne ali na njima mora neko da radi - rekao je Milić.Direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović zhavalio se na prethodnoj donaciji vrednoj 400.000 dolara ali i na ideji da se saradnja proširi i da američka vojska i američka država takođe pomognu u daljem opremanju KC Niš.

- Vrlo brzo ćemo krenuti u saradnju sa Rajanom Ozbornom, našim počasnim konzulom u Kaliforniji kako bi smo saradnju sa američkim bolnicama podigli na još veći nivo - najavio je Radovanović.

General Bartman je podsetio da partnerstvo Srbije i Nacionalne garde Ohaja traje već više od 12 godina.

- Skoro smo kao primer dobre saradnje imali razmenu sa srpskim vojnommedicinskim timom. Pre dve godine smo imali zajedničku aktivnost na jugu Srbije a onda smo zajedno uputili svoje vojno medicinske timove u Angolu što je bila velika prilika da stručnjaci jedni od drugih strčnjaci nauče i razmene tehnike lečenja - rekao je general Bartman.

U američkoj delegaciji se našao i Džim Hejk, osnivač umanitarne organizacije „Spirit of America“, koja sarađuje sa američkom vojskom.

- Vrlo sam ponosan da američki narod veoma brine o Srbiji i o Srbima i da vam pomaže da izgradite budućnost kakvu želite - rekao je Hejk.