Vesti
Društvo i ekonomija
To je novina za Balkan, ne samo za Srbiju
30.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
To je novina za Balkan, ne samo za Srbiju
Zamenik direktora "Ruskih državnih železnica Internešnal" Mansurbek Sultanov kaže da je gradnja pruge za brzine od 200 kilometara na sat novitet za ceo Balkan.
Sultanov je za Prvu TV kazao da je iz ruskog kredita završeno posla u vrednosti od 550 miliona dolara i izgrađeno je ukupno 235 kilometara pruge.
On je precizirao da se radovi izvode iz ruskog kredita koji iznosi 800 miliona dolara i sredstava koje je obezbedila srpska strana u iznosu od 141 milion dolara.
Kako je naveo Sultanov, najvažniji projekat u Srbiji je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, gde se primenjuje inovativna tehnologija ne samo za Srbiju već i za ceo region.
Sultanov navodi da je 10 kilometara pruge već završeno.
Objasnio je da kineski partner radi deonice od Beograda do Zemuna i od Zemuna do Stare Pazove, a od Stare Pazove do Novog Sada rade Ruske železnice.
Cela deonica trebalo bi da bude završena do novembra 2021. godine.
Prema njegovim rečima, polaganje pruge je najbrži deo posla jer se dnevno može izgraditi i kilometar ali je reč o dosta zahtevnom terenu u smislu geologije i administracije.
- Deonica ide obalom reke Dunav kroz Frušku goru, 600 metara tunel kod Čortanovaca već je izbušeno gradimo, potom se prelazi na most od tri kilometra pa drugi most, veoma je zahtevna deonica - kaže on.