Vesti
Društvo i ekonomija
Predstavljeno naoružanje i vojna oprema VS
11.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
Predstavljeno naoružanje i vojna oprema VS
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Vojnotehničkom institutu prikazu naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja. Prikazu je prisustvovao i načelnik Generaštaba Vojske Srbije general potpukovnik Milan Mojsilović.
Od sistema koji su uvedeni u naoružanje Vojske Srbije, predstavljeni su, između ostalog samohodna artiljerijska haubica 155mm "Nora B-52", raketa 128mm "Oganj M18", univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica "UPARS", borbena oklopna vozila "BOV KiV" i "Lazar 3", razni tipovi modernizovanih radarskih stanica PVO sistema, različiti optoelektronski i uređaji za ometanje eksplozivnih naprava, kao i kompleti zaštitne balističke opreme T18.
Pored toga prikazana je i robotizovana platforma "Miloš", raketa zemlja-vazduh RLN-IC, elementi programa naoružanja vojnika pešadije "1500 plus", podsistemi za modernizaciju tenkova, borbenih vozila pešadije i aviona "Orao", naoružanje za helikopter H-145M, kao i razne vrste terenskih vozila koji su u završnoj fazi razvoja i ispitivanja.