Slobodno vrijeme
Zdravlje
Gljivična oboljenja su česta i dugo se liječe
11.12.2008. 12:00
Izvor: Weekend
Gljivična oboljenja su česta i dugo se liječe
Jedno od najčešćih gljivičnih oboljenja sa kojim se čak 70 posto odrasle populacije barem jednom u životu suoči je gljivično oboljenje stopala, poznatije kao atletsko stopalo.
- Atletsko stopalo naziv je za infekciju kože stopala čija je najčešća lokalizacija između prstiju (najčešće četvrtog i petog prsta), ali se može proširiti i na druge dijelove stopala, pa i na nokte. Ova oboljenja su veoma neugodna jer konstantno izazivaju svrab i peckanje, kaže dr. Tatjana Protić.

Zatvorena stopala
Prema njenim riječima, gljivična oboljenja stopala vrlo su česta.
- Osim alergijskih oboljenja pacijenti se najviše javljaju upravo radi ovog oboljenja. Gljivice se javljaju najčešće na stopalu jer je noga zatvorena u čarapi i obući, pa su povoljni uslovi za stvaranje vlažnosti i toplote, a onda dolazi do brzog razmnožavanja uzročnika. Gljivično oboljenje zahvata prostor između prstiju. Ali, može obuhvatiti kompletno stopalo i javlja se u vlažnom i suhom obliku, pojašnjava dr. Protić, dodajući kako se s ovim oboljenjem najviše bore sportisti.
Moguće se, kako kaže, zaraziti i na javnim kupalištima.
- Žene posebno trebaju obratiti pažnju prilikom odlaska pedikiru. Ukoliko kozmetičar ne vodi dovoljno računa o sterilnosti opreme, lako može prenijeti gljivično oboljenje. U prevenciji ove bolesti higijena igra presudnu ulogu. Treba nositi pamučne čarape i obuću koja propušta vazduh. Nakon tuširanja dobro obrisati vodu između prstiju. Jer, ukoliko ostane vode, a postoje uzročnici, može se razviti gljivica kojoj odgovara vlažost i toplota, pojašnjava dr. Protić.

Propisana terapija
Za liječenje gljivičnog oboljenja, posebno kada je u pitanju stopalo, potrebno je, ističe ona, mnogo strpljenja.
- Ako je u pitanju gljivično oboljenje koje se nalazi na noktima liječenje traje do izrastanja novog nokta. Potrbeno je šest mjeseci liječenja za šaku i do godinu dana za nokte stopala. Za oboljenja kože u slučaju kada nije zahvaćen nokat, treba nekoliko sedmica. Brzina liječenja zavisi i od toga koliko se pacijent pridržava propisane terapije.