Vijesti
Žuta štampa
Šaban i ja ćemo se uskoro vjenčati
05.03.2008. 12:00
Izvor: Svet
Šaban i ja ćemo se uskoro vjenčati
Intervju Elvira Rahić
Jedina bh. pjevačica iz mlađe generacije koja na estradi važi za damu u pravom smislu te riječi, popularna Elvira Rahić nedavno je objavila novi album pod nazivom "Miraz". Inače, to je njen deveti album po redu, koji je na tržište plasirala izdavačka kuća "Hayat". "Svakodnevno pratim rezultate prodaje novog CD-a i presretna sam prvim pokazateljima. Uzimajući u obzir činjenicu da je pjesma "Miraz" za samo tri dana preuzeta 40.000 puta samo sa moje internet stranice, očekujem dobar prijem pjesama kod publike. Prema prvim komentarima kompetentnih osoba, sa "Mirazom" ću dodirnuti estradno nebo", skromno kaže naša sagovornica na samom početku razgovora, iako je već odavno dodirnula estradno nebo.

Koliko dugo si radila na ovom albumu i ko su bliži saradnici?
- Radila sam danonoćno godinu dana i sve je snimljeno u muzičkom studiju "Hamić Production". Odabrana ekipa koju čine Muhamed Šehić Hamić, Samir Mujagić, Dino Muharemović, Jasmina Jovanović, Eldin Huseinbegović, Mike Terana i Emir Hot su garancija za dobar uspjeh. Na albumu "Miraz" se nalazi deset novih pjesama sa bonus singlovima "Bivši moj" i "Legendi sevdaha".

Pauza između dva posljednja albuma bila je čak tri godine. Zbog čega si tako dugo čekala da snimiš novi album?
- Po posjećenosti mojih koncerata nisam osjetila potrebu da žurim sa novim materijalom, jer sve moje pjesme još traju kod publike i ne vlada prezasićenje njima. A, između dva albuma sam snimila dva prethodno navedena singla. Svjedoci ste uspjeha tih pjesama.

Zbog čega se album zove "Miraz"? Ima li u tom nazivu neka skrivena poruka?
- Nema tu ništa autobiografsko. Miraz je san svake djevojke i ponos svih roditelja. Svi se trudimo da ponesemo nešto u novu sredinu i da to bude naš dio u novoj zajednici.

[b]Znam da uvijek govoriš da su tvoje pjesme tvoj miraz, ali me interesuje spremaš li pravi miraz?

- Moj miraz je davno spremljen i ova godina je godina budućnosti.

U jednoj tv emisiji si spomenula tvoju firmu. O kakvoj firmi je riječ i čime se to još baviš osim pjevanjem?
- Moja firma "ER Management" je marketinška firma. Trenutno pruža logističko-marketinšku podršku našoj estradi u zemljama Zapadne Europe i organizuje velike koncerte širom Europe. Ugostila sam skoro cijelu estradu. Samo u martu imamo devet koncerata u našoj organizaciji na kojima su angažovana gospoda Enes Begović, Asim Bajrić, Nihad Alibegović, Safet Egrlić i moja malenkost. Pored muzičkog dijela radim kao zaštitno lice velikog švicarskog konzorcija "Delma", koja je jedna od vodećih firmi prozivodnje satova u svijetu. I to smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom. Veliki je izazov poslije Peleta, Grassera i Gabriele Sabatini predstavljati ovakvu kompaniju. Pojaviću se na otvaranju sajma satova u Baselu i održaću koncert u hotelu "Hilton Basel" za sedamdeset menadžera iz svjetske satne industrije. Biće to prilika kada ću upoznati vlasnike "Rolea", "Carrtiera", "Omege", "Guccia" i druge.

Zračiš pozitivnom energijom, uvijek si nasmijana... Ipak, pretpostavljam da i tebe nešto u životu izbaci iz takta, kao i svakog čovjeka. Šta je to zbog čega najbrže planeš i kakva si kada se naljutiš?
- Saburli sam osoba. Čovjek sam sebi nametne probleme i onda se javlja unutrašnje nezadovoljstvo. Uvijek dobro razmislim u šta se upuštam. Nervira me ljudska nepravda, zloba i munafikluk.

Harun Mahmutović nedavno u emisiji "Hayat production" reče da si ters. Da li je to bila šala ili zaista znaš biti ters?
- Gospodin Mahmutović, direktor "Hayat" produkcije, veliki je profesionalac. Za kratko vrijeme izgradio je imidž produkcije i postigao zavidan rezultat. Mišljenja sam da je ta njegova izjava bila samo šala i na kraju je ispalo jako simpatično. Ovo je prilika da se direktoru Mahmutoviću javno zahvalim za komplimente.

Snimila si pjesmu o Safetu Isoviću, rahmetli. Da li si se vidjela s njim prije nego što je preselio? Jesi li imala priliku čuti njegov komentar na tu pjesmu?
- Posjetila sam rahmetli Safeta Isovića u bolnici, mjesec dana prije nego što je preselio na Ahiret. Čuli smo se nekoliko dana pred smrt i njegove riječi za pjesmu i spot su bile: "Drago mi je što se mene neko sjetio, a posebno mi je drago što si ti ovo uradila. Ovo je dokument koji će ostati iza nas."

Da li ćeš nastaviti saradnju sa njegovim sinom, Benjaminom Isovićem?
- Gospodin Benjamin je moj veliki prijatelj. Pored našeg prijateljstva uvijek ću pristati na saradnju.

Jesi li ikada pomislila da bi mogla snimiti pjesmu za koju je tekst napisala književnica? Hoćeš li možda još sarađivati sa Semkom Torlak? Jesi li je upoznala i kakvo mišljenje imaš o njoj?
- Pazite, gospođa Torlak je naša poznata književnica. Mnogo je djela koja obilježavaju njen dugogodišnji rad. Naša saradnja je bila produktivna i uvijek ću prihvatiti dobre tekstove.

Već duži period sarađuješ sa našim stilistom Adom Karišikom. Da li ti slušaš njegove savjete ili on tvoje?
- Uskladimo naša mišljenja. Stalno dođe sa dobrim prijedlozima i trudi se da proprati sve svjetske modne trendove.

Mnogi tvoj "novi" izgled pripisuju baš Adi. Međutim, mišljenja sam da je pozadina tvog dobrog izgleda ipak lijep i sređen život, jer samo sretna i zadovoljna žena može tako blistati.
- Ima ona moja pjesma "O kako mi je lijepo… Ja opet živim i osmijeh imam, opet sam preporođena…"

Snimila si duete sa Mladenom Vojičićem Tifom i Samirom Mujagićem. Zbog čega si baš s njima pristala pjevati i da li bi ponovila tu saradnju?
- Radi se o velikim estradnim profesionalcima. Uvijek ću snimiti duet za dobru pjesmu i uskladljiv vokal.

Nihad Alibegović te javno zamolio za duet. Hoćeš li pristati?
- Gospodin Alibegović je vrhunski pjevač i ima zasluženo mjesto na estradi. Obećavam saradnju ako se pojavi dobra pjesma.

Ko ti je najveća podrška u karijeri, ali i u životu?
- Osoba bez koje ne bih mogla zamisliti život je moj Šaban. Velika mi je podrška u svim sferama života.

U kakvim si sada odnosima sa Hankom Paldum?
- Ja sam uvijek u dobrim odnosima sa gospođom Paldum, jer zaista je ona moj estradni uzor. Svi mi možemo od nje da učimo.

Kako reaguješ na javne prozivke ljudi sa estrade?
- To je nečiji izraz nezadovoljstva uglavnom. Nije mi važno šta se priča, već ko priča.

Koliko ti vjerenik Šaban pomaže u poslu?
- Veliki je oslonac u mom životu. Kada je u pitanju moj posao, uvijek mi dobro dođe njegov savjet, jer je on osoba koja daleko vidi.
*
Koliko ti njemu pomažeš u njegovom poslu?
- Skoro nikako, ali ne zbog moje volje nego radi prirode posla kojim se bavi moj Šaban.

Zbog čega on ne želi javno da se eksponira?
- Ne vidim razlog, a nema ni potrebe za njegovo eksponiranje po sredstvima javnog informisanja. Često je na koncertima, snimanjima i drugim estradnim manifestacijama kada mu to njegove poslovne obaveze dozvoljavaju.

Da li on posjeduje sve one osobine o kojima si maštala da ih ima muškarac s kojim odlučiš provesti život?
- Ako postoji savršena osoba na ovom svijetu, zaista je to moj Šaban. Bogatstvo ga je poznavati i imati za prijatelja. S ovom konstatacijom će se složiti svi koji ga poznaju.

I za kraj, možeš li nam otkriti kada će biti vjenčanje?
- Moje poslovne obaveze su me udaljile od vjenčanja. U zadnje vrijeme sam se maksimalno posvetila novom albumu, smatram da sam publici dala najbolji CD u mojoj karijeri. Svi uvjeti za vjenčanje su ispunjeni. Imam čovjeka svog života pored sebe, sa kojim planiram provesti ostatak života i sa pravom kažem da možete uskoro očekivati vjenčanje. Još uvijek nije preciziran datum, ali je to u skorijoj budućnosti.