Vijesti
Društvo i ekonomija
Unilateralna euroizacija nije dozvoljena
04.08.2008. 12:00
Izvor: Oslobodjenje
Unilateralna euroizacija nije dozvoljena
Unilateralna euroizacija nije dozvoljena od Evropske centralne banke i Evropske unije. Da bi određena država, pa i BiH, mogla uvesti euro, mora prije svega postići Maastricht kriterije, koji su dosta strogo postavljeni, prokomentirao je za Oslobođenje guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić proteklog vikenda izrečene stavove premijera Republike Srpske Milorada Dodika.
Naime, Dodik je u subotu u Bijeljini, između ostalog, rekao kako je krajnje vrijeme da se u BiH odustane od konvertibilne marke, o čijoj snazi, kako je kazao, već ima raznih špekulacija, te da je stoga vrijeme za prelazak na euro.
Prema riječima guvernera Kozarića, za CBBH, kao monetarnu instituciju, izlazna strategija jeste euroizacija, ali je prije toga potrebno da vlade u BiH svih nivoa obave svoj dio posla.
Kozarić je istakao da BiH ispunjava određene, ali ne sve Maastricht kriterije. Ovi kriteriji se odnose, između ostalog, na pitanja stabilnosti domaće valute, inflaciju, kamatne stope, nezaposlenost i vanjskotrgovinski deficit.
“Kada je riječ o stabilnosti domaće valute, prema zadatim kriterijima ona treba biti najmanje dvije godine obezbijeđena, što u slučaju konvertibilne marke nije sporno. Istovremeno, inflacija bi trebala biti dva puta veća od prosjeka EU, i blizu smo. Također, dva posto kamatne stope mogu biti veće od prosjeka EU, i mogu reći da smo otprilike tu negdje“, istakao je Kozarić.
Međutim, BiH ima dva negativna makroekonomska pokazatelja: nezaposlenost i vanjskotrgovinski deficit.
“Nezaposlenost ne smije biti veća od deset posto, a kod nas je 29 posto zvanična. Drugi problem je vanjskotrgovinski deficit, koji je prošle godine bio osam milijardi i već sada za šest mjeseci je dostigao čak šest milijardi maraka“, dodao je guverner CBBiH.
Kozarić je podsjetio da je zakonom o platnim transakcijama konvertibilna marka jedino sredstvo plaćanja u BiH, da istovremeno u našoj zemlji nije zabranjen promet eurima, ali i kako nije dozvoljeno unilateralno uvođenje eura kao zakonskog sredstva plaćanja.
Iako je CBBH, kao monetarnoj instituciji izlazna strategija euroizacija, prema tvrdnjama guvernera Kozarića, u BiH još nije vrijeme za to.
“Bio bih jako sretan da smo blizu, ali bojim se da će proći još pet, šest godina dok političari obezbijede zadate preduslove za prelazak na euro. Nakon što vlade svih nivoa u našoj zemlji ispune kriterije (saniraju vanjskotrgovinski deficit i spuste stopu nezaposlenosti), za CBBiH to će biti tehničko pitanje“, naglasio je guverner Kozarić.

Neupitna stabilnost domaće valute
Guverner CBBiH Kemal Kozarić jučer je za Oslobođenje argumentirano ustvrdio da je stabilnost domaće valute u BiH neupitna. “Sve naše devizne rezerve su u eurima i imamo potpunu pokrivenost monetarne pasive, tj. domaće valute u čvrstoj valuti. Čak i činjenica da imamo 400 miliona slobodnih deviznih rezervi jasno govori da je neupitno pokriće i stabilnost domaće valute“, kazao je čelnik CBBiH.
Ove tvrdnje, prema riječima guvernera, mogu svi građani provjeriti svakodnevno mijenjajući u oba smjera domaću valutu, i to bez ograničenja što jasno govori kako KM ima svoju vrijednost i pokriće.