Vijesti
Politika
Reis Cerić: Nemamo pravo na grešku
09.08.2009. 14:00
Izvor: Dnevni avaz
Reis Cerić: Nemamo pravo na grešku
Bošnjački intelektualci moraju stvoriti instituciju koja će voditi brigu o nacionalnom identitetu Bošnjaka..
Delegacija Islamske zajednice u BiH koju predvodi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić jučer je, drugog dana zvanične posjete Kosovu, posjetila Prizren u kojem živi velika zajednica Bošnjaka. U susretu s imamima u Prizrenu, ef. Cerić je prenio poruku IZBiH, a to je da osim islama, Bošnjake i Albance spajaju i neke druge veze zbog kojih moraju biti jedinstveni.

Vjerski identitet
Savez Albanaca i Bošnjaka je presudan za naš opstanak. To je poruka i razlog zbog kojeg smo ovdje. Mi moramo biti zajedno i moramo biti jaki. Naš cilj je da se više nikada Bošnjacima, Albancima, ali ni bilo kojem drugom narodu ne dogodi genocid i da se protjeruju samo zato što su drugačije vjere. Mi nemamo pravo na grešku niti smijemo nekome prepustiti da preuzme našu sudbinu u svoje ruke. Nakon svega što nam se desilo moramo biti samo ovisni o svojoj pameti i jedinstvu - kazao je ef. Cerić.
Reisu-l-ulema je poručio Bošnjacima da trebaju poštovati institucije i IZ Kosova, ali i da se ne trebaju odricati prava na BiH.
Nemojte prestati insistirati na tome da Sarajevo počne brinuti o Bošnjacima izvan granice BiH. Mi, nažalost, nemamo jednog centra iz kojeg bi mogli crpiti nacionalnu inspiraciju. Bošnjački intelektualci moraju stvoriti instituciju koja će voditi brigu o nacionalnom identitetu Bošnjaka. IZ vodi brigu o vjerskom identitetu Bošnjaka, ali intelektualci trebaju voditi brigu o tome ko smo u nacionalnom smislu, šta smo i ko smo - kazao je ef. Cerić.
On je predsjedniku Medžlisa IZ Prizrena Ljutviju Balaku uručio Kur'an u znak sjećanja na ovu posjetu, te donirao veći broj knjiga za vjersku poduku. Balak je naglasio da je Prizren grad tolerancije i suživota, navodeći da se u džamijama osim albanskog ravnopravno koriste i bosanski i turski jezik.

Obilazak Bošnjaka
U pratnji predsjednika IZ Kosova Naima ef. Trnave, reis Cerić je jučer posjetio i bošnjačko naselje Gornje Ljubinje gdje ih je na školskom igralištu dočekalo više od 2.000 ljudi. U svojim govorima i ef. Cerić i ef. Trnava ukazali su na to da su saradnja i poštivanje između dva naroda "prirodni i neminovni".
Nakon klanjanja džuma-namaza i hutbe koju je održao ef. Cerić, delegacija IZ je također obišla Bošnjake u Dragašu.

Kazna žrtvama inagrada dželatima
Ef. Trnava je također istakao da su muslimani na Kosovu uznemireni zbog odluke Brisela vezane za vizni režim kojom su najviše pogođeni Bošnjaci i Albanci. Izrazio je nadu da će Evropa preispitati ovu odluku.
Reis Cerić je kazao da su ovom odlukom ova dva naroda "na neki način obilježena i da se tu prepoznaje jedan stepen diskriminacije".
Uvjeravaju nas da to nije zato što smo muslimani nego što nismo ispunili tehničke uvjete. Beograd je ispunio još manje uvjeta, ali je to bila politička odluka da im ukinu vize. To je još jedna kazna žrtavama i nagrada dželatima - rekao je Cerić.