Vijesti
Svijet
Milioni Sjevernokorejaca hronično gladni
12.06.2012. 20:00
Izvor: BH Telecom Portal
Milioni Sjevernokorejaca hronično gladni
Dvije trećine stanovnika Sjeverne Koreje zavise od državne raspodjele hrane i imaju samo 30 posto potrebnih lijekova.
Milioni stanovnika Sjeverne Koreje pate od hroničnog nedostatka hrane i loše zdravstvene zaštite, zbog čega je jedno od troje djece zaostalo u razvoju.
Uz sve to, uopće nema znakova reformi koje bi to promijenile uz pomoć većeg ekonomskog razvoja, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN).
Vlasti Sjeverne Koreje počele su javno priznavati postojanje ozbiljnog nedostatka hrane.
Blizu 16 miliona ljudi, što je dvije trećine populacije, zavisi od državne raspodjele hrane i pogođeno je različitim stepenima hroničnog nedostatka hrane, objavljeno je u utorak u zajedničkom izvještaju šest agencija UN-a koje rade u Sjevernoj Koreji.
Skoro svako treće dijete mlađe od pet godina, zbog neuhranjenosti, zaostalo je u razvoju i niže je od druge djece svog uzrasta u regiji, navodi se u izvještaju.

Loša zdravstvena zaštita
Sistem zdravstvene zaštite je u "lošem stanju" pogođen stalnim isključenjima struje i sa samo 30 posto od potrebnih najosnovnijih lijekova.
Sjeverna Koreja je jedina zemlja regije Azije i Pacifika koja neće ostvariti zadane ciljeve milenijskog razvoja u smanjenju smrtnosti djece, poboljšanju materinskog zdravlja i iskorjenjivanju zaraza, kaže se u izvještaju.
Skoro svako treće dijete mlađe od pet godina zaostalo je u razvoju i niže je od druge djece svog uzrasta u regiji.
Nedovoljan pristup čistoj vodi i loši sanitarni uslovi, zajedno s lošom higijenom, glavni su razlozi za visok stepen rasprostranjenosti dijareje među djecom mlađom od pet godina.
U izvještaju se navodi da sve češće prirodne nesreće, kao što su poplave i klizišta, zbog krčenja šuma, predstavljaju ozbiljne prijetnje za živote ljudi.
Ujedinjeni narodi su ukazali da se pitanje nedostatka hrane može riješiti samo promjenom Vladine politike, ali su i naglasili i da humanitarna pomoć spašava živote.

Neophodna pomoć
Poručeno je, također, da UN ove godine treba 198 miliona dolara za aktivnosti u Severnoj Koreji, a da je manje od 40 posto donirano do maja ove godine.
I dok "trenutno nema znakova" da će vlasti preuzeti bilo koju od strukturnih reformi potrebnih za podsticanje privrednog rasta, one su počele javno priznavati postojanje ozbiljnog nedostatka hrane, naveo je UN.
Nedovoljan pristup čistoj vodi i loši sanitarni uslovi glavni su razlozi visokog stepena rasprostranjenosti dijareje među djecom mlađom od pet godina.
U januaru 2011, prvi put u sedam godina, upućen je zvaničan zahtjev za pomoć u hrani.
Međutim, i dalje postoje ograničenja za pristup humanitarnim radnicima.
"Vlada često postavlja neprihvatljiva ograničenja za pristup" koje traže humanitarne organizacije, kaže se u izvještaju.