Vijesti
Svijet
Građani Grčke izabrali ostanak u eurozoni
18.06.2012. 12:00
Izvor: Klix.ba
Građani Grčke izabrali ostanak u eurozoni
Prvi službeni rezultati ponovljenih izbora u Grčkoj pokazali su da je pobijedila Nova demokracija, stranka koja se zalaže za prihvatanje mjera štednje koje toj zemlji nameće Evropska unija.
Kako prenose agencije pregovori oko formiranja vlade trebali bi početi već u ponedjeljak, a iz pobjedničkog tabora su poručili kako se nadaju vladi nacionalnog jedinstva.
Prema rezultatima koji su saopćeni nakon zatvaranja birališta Nova demokracija ima 29,5 posto osvojenih glasova. To je dovoljno da u grčkom parlamentu osiguraju većinu.
Nova demokracija prema prvim rezultatima s 29,5 posto osvojenih glasova je osigurala 128 mjesta u grčkom parlamentu, dok stranka Pasok sa 12,3 posto glasova ima 33 mjesta. Ukoliko proevropske stranke dogovore koaliciju broj glasova im je dovoljan da formiraju parlamentarnu većinu.
Antievropski orjentisana stranka Syriza, koja se zalaže za vraćanje socijalnih prava i odgađanje otplate javnog duga te odbijanje međunarodne pomoći osvojila je 27,1 posto glasova. To je dovoljno da ima 72 poslanika u parlamentu.
"Građani su glasali za evropsku budućnost zemlje i njen ostanak u eurozoni. Ovo je zapravo pobjeda cijele Evrope", izjavio je lider Nove demokracije Antonis Samaras.