Vijesti
Svijet
Biće razmotreni uslovi pomoći Grčkoj
19.06.2012. 20:00
Izvor: Cafe.ba
Biće razmotreni uslovi pomoći Grčkoj
Iluzorno je reći da ne možemo ili nećemo revidirati grčki program, rekao je zvaničnik EU-a, koji je želio ostati anoniman.
Evropski partneri Atine i Međunarodni monetarni fond (MMF) moraće razmotriti uslove grčkog programa pomoći ovog ljeta, izjavio je u utorak jedan od zvaničnika Evropske unije (EU).
"Iluzorno je reći da ne možemo ili nećemo revidirati grčki program", rekao je zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, uoči sastanka ministara finansija eurozone u četvrtak u Luksemburgu, prenosi AFP.
Bilo bi "glupo" držati se ranijeg dogovora, jer se ekonomska situacija u Grčkoj i van nje pogoršala, kazao je zvaničnik u vrijeme kada grčke stranke pokušavaju formirati vladu nakon izbora održanih u nedjelju.
"Stavili bismo potpis na iluziju", rekao je izvor, ukazujući na to da je Grčka u roku od dva mjeseca dva puta održala izbore.

Nove milijarde
To neće biti "odlučeno za dvije sedmice", naveo je zvaničnik, već, po svoj prilici, "tokom ljeta".
Grčka je bila primorana zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć u dva navrata, prvi put 110 milijardi evra 2010. godine, a zatim još 130 milijardi evra ove godine, dok su joj privatni kreditori oprostili dugovanja u iznosu od 107 milijardi evra.
Prema postojećim uslovima Grčka treba smanjiti javni dug za blizu 11,5 milijardi evra ili za skoro pet posto bruto društvenog proizvoda do 2014. godine, a grčke partije žele da taj rok bude produžen do 2016. godine.
Odlaganje ciljeva povlačilo bi ili milijarde evra novih sredstava od međunarodnih kreditora ili milijarde evra osigurane dodatnom budžetskom štednjom u Atini.