Vijesti
Svijet
Španija: Treći dan radničkih protesta zbog mjera štednje
14.07.2012. 14:00
Izvor: 24sata
Španija: Treći dan radničkih protesta zbog mjera štednje
Više stotina španskih radnika blokiralo je u petak saobraćaj u Madridu, trećeg dana protesta zbog mjera štednje koje će, kako tvrde, više naškoditi običnim ljudima nego bankarima i političarima koji se smatraju odgovornim za ekonomsku krizu.
Putevi i željeznički saobraćaj u centru španske prijestonice bili su blokirani nekoliko sati, a učesnici protesta okupili su se ispred ministarstava i drugih zgrada vlade uzvikujući "Smanjite plate bankarima, a ne radnicima", prenosi Reuters.

Stotinjak zaposlenih u javnom sektoru bilo je ispred predsjedničke palate, gdje su se sastali ministri kako bi odobrili novi budžetski plan.

Radnici državnog željezničkog preduzeća Renfe blokirali su željezničke pruge ujutro i najavili da će u toku dana sporadično zaustavljati saobraćaj, dok su radnici u državnoj TV stanici Tele- Madrid blokirali jedan autoput izvan grada.

Protestu se priključio i jedan broj policajaca.

Očekuje se da će kasnije danas biti usvojena najveća smanjenja budžeta u Španiji u posljednjih 30 godina, uključujući novo smanjenje plata državnih službenika.

Premijer Mariano Rahoy u srijedu je najavio nove mjere štednje kako bi se smanjio budžetski deficit i izbjeglo traženje pomoći za cijelu državu, nakon što je u junu zatražena evropska pomoć za španske banke.