Vijesti
Svijet
Bivši japanski premijer se pridružio protestima protiv nuklearne energije
21.07.2012. 14:00
Izvor: oslobođenje
Bivši japanski premijer se pridružio protestima protiv nuklearne energije
U ponedjeljak je oko 100.000 antinuklearnih demonstranata izašlo na ulice Tokija, dok se veća grupa okupila u petak ispred Nodinog ureda
Bivši japanski premijer Yukio Hatoyama učinio je rijedak potez u petak pridruživši se protestima protiv nuklearne energije ispred zgrade -svog nekadašnjeg ureda.

Japanska debata o nuklearnoj energiji postala je sve žešća nakon odluke sadašnjeg premijera Yoshika Node da ponovo pokrene rekatore uprkos zabrinutosti za javnu sigurnost nakon prošlogodišnje krize s Fukushimom Daiichi, javio je Reuters.

Pitanje nuklearne energije u novom energetskom planu o kojem vlada treba da odluči narednog mjeseca dodatno je podijelila Nodinu Demokratsku partiju Japana (DPJ), u kojoj već postoje nesuglasice oko njegovog plana da udvostruči porez na promet kako bi spriječio nastajanje dužničke krize i mogućnosti da će Tokio potpisati trgovački sporazum s SAD-om.

U ponedjeljak je oko 100.000 antinuklearnih demonstranata izašlo na ulice Tokija, dok se veća grupa okupila u petak ispred Nodinog ureda.

- Istinski je žalosno što glasovi svih okupljenih danas su tako daleko od politike i premijerovog ureda. Kao bivši premijer, želim da prenesete svoju poruku trenutnom premijeru, rekao je on novinarima.

Nakon toga je ušao u japanski ekvivalent Bijele kuće, gdje se, kako je izvijestila novinska agencija Kyodo, sastao s glavnim tajnikom vlade Osamuom Fujimurom.

Hatoyama je preuzeo funkciju 2009. godine kada su demokrati po prvi put stupili na vlast, ali je dao ostavku nakon nepune godine dana jer je optužen da nije sposoban da vodi vladu i zbog ne ispunjenog obećanja da će premjestiti američku vojnu bazu na južnom otoku Okinawi.