Vijesti
Svijet
NOVI DETALJI O NAPADU NA AUTOBUS
Bombašu iz Bugarske pomagala nepoznata žena
24.07.2012. 12:30
Izvor: oslobodjenje.ba
Bombašu iz Bugarske pomagala nepoznata žena
Televizijski kanal bTV citirao je istražitelje koji su rekli da je napadač na autobus u Burgasu proveo dan u Varni prije napada u kojem je ubio pet izraelskih turista i bugarskog vozača
Bombaš samoubica koji je prošle sedmice izvršio napad na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj ušao je u zemlju iz Rumunije, dobro govorio ruski i bio u društvu jedne žene, prenijeli su danas lokalni mediji.

Televizijski kanal bTV citirao je istražitelje koji su rekli da je napadač na autobus u Burgasu proveo dan u Varni prije napada u kojem je ubio pet izraelskih turista i bugarskog vozača.

Dok je bio u Varni, za sobom je ostavio "biološki dokaz" u hotelu, navodi se u izvještaju. List Troud piše da policija traga za ženom za koju se vjeruje da je boravila u hotelu u Varni sa napadačem.

Pretpostavlja se da je ona povezana sa drugim muškarcem za kojeg policija smatra da je takođe bio saučesnik, izjavili su neimenovani istražitelji.

List je citirao jednog taksi vozača, koji je rekao da je dovezao bombaša samoubicu iz malog grada sjeverno od Burgasa, dan prije napada, i da je on "dobro govorio ruski".

Bugarske vlasti odbile su da komentarišu tok istrage i jedino su objavile da je bombaš imao oko 36 godina, lažnu američku vozačku dozvolu, da nije bugarski državljanin i da je u zemlji boravio najmanje četiri dana prije napada.

Izrael je optužio Iran da stoji iza napada preko militantne grupe Hezbolah, a Islamska Republika je to demantovala i osudila sve terorističke akcije.