Vijesti
Politika
Afera 'helikopteri'
Ko je 1995. godine kupio borbene letjelice koje nikada nisu stigle u BiH
28.08.2012. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ko je 1995. godine kupio borbene letjelice koje nikada nisu stigle u BiH
Visokopozicionirani kadrovi SDA koji su obavljali i obavljaju funkcije u ministarstvima odbrane FBiH i BiH odgovornost za kupovinu pet borbenih helikoptera MI-24, koje je tadašnja Vlada BiH nabavila početkom 1995. i koji su do danas uskladišteni u turskom gradu Izmiru, prebacuju jedni na druge.
Aktuelni i bivši političari SDA, počev od bivšeg zamjenika ministra odbrane FBiH Hasana Čengića, bivšeg ministra Sakiba Mahmuljina, do aktuelnog ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića i njegovog prethodnika Selme Cikotića, tvrde da o slučaju ništa ne znaju!?
Ibrahimović tvrdi da Cikotić najbolje zna šta je s helikopterima, ali Cikotić je jučer rekao da bi bilo najbolje da, ipak, pozovemo Ibrahimovića, jer mu je prije nekoliko dana 'pomogao dajući mu prave informacije'.
'Ja vam savjetujem da opet pozovete Ibrahimovića, iako je on rekao prije nekoliko dana da vi pozovete mene, da ja sve znam. On sada bolje zna o tome, jer sam mu dao neke sugestije, informacije gdje se šta nalazi. Nema tu nikakve misterije. Svi podaci su u Ministarstvu odbrane BiH', rekao je Cikotić.
No, Ibrahimović se jučer nije javljao na pozive. S druge strane, Čengić, za kojeg bivši uposlenici Ministarstva odbrane tvrde da je, također, morao znati šta je bilo s helikopterima, negira da išta zna o tome, piše Dnevni avaz.
'Ja uopće tada nisam bio u Ministarstvu odbrane FBiH, ne znam ništa o kupovini helikoptera', rekao je jučer Čengić.
I dok traje prebacivanje odgovornosti između Čengića, Ibahimovića i Cikotića, Krunoslav Vrdoljak, član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost, kaže za da će insistirati da se kupovina helikoptera konačno izvede načistac.
'Mnogo je pogrešnih stvari posljednjih godina rađeno u Ministarstvu odbrane. Tome se mora stati ukraj. Ovo je totalno neuređena oblast. Zatražit ćemo detaljnu istragu. Država BiH je samo za remont helikoptera u Turskoj posljednjih godina potrošila oko 4,5 miliona KM. Danas bi nam ti helikopteri itekako valjali', rekao je Vrdoljak.