Vijesti
Svijet
Svijet suočen s nastavakom pat pozicije u razoružavanju
30.08.2012. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Svijet suočen s nastavakom pat pozicije u razoružavanju
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon upozorio je, u autorskom tekstu za sutrašnju "Politiku", da je u svijetu previše oružja, a premalo ulaganja u mir, što omogućava nastavak pat pozicije u razoružavanju.
"Prošle godine globalni vojni troškovi navodno su premašili 1,7 triliona dolara, odnosno iznosili su preko 4,6 milijardi dolara dnevno, što je samo po sebi skoro dvostruko više od godišnjeg budžeta UN-a", navodi se u Banovom tekstu.
Generalni sekretar UN-a je predložio da se drastično smanje troškovi nuklearnog naoružanja i umjesto toga ulaže u socijalni i ekonomski razvoj.
Ban je podsjetio da oružje ne pomaže rješavanju problema hroničnog siromaštva, ekonomske nejednakosti, uništavanja životne sredine, epidemija, organiziranog kriminala, represivne vladavine i drugih događaja, čiji razvoj, kako je rekao, nijedna država ne može da kontrolira sama.
"Ovako velike troškove teško je objasniti u periodu poslije okončanja hladnog rata i u kontekstu finansijske krize", upozorio je Ban, prenio je Tanjug.