Vijesti
Svijet
Vlada planira "rezanje" plata i penzija
31.08.2012. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Vlada planira "rezanje" plata i penzija
Grčka planira da dodatno umanji penzije, socijalna ulaganja i plate u javnom sektoru kako bi uštedjela 12 milijardi evra, u skladu sa dogovorom sa međunarodnim kreditorima, navodi se u nacrtu liste mjera koju je Reuters danas dobio na uvid.
Nacrt obuhvata i kontroverzni plan o otpuštanju javnih službenika, što je potez koji će testirati snagu vladajuće koalcije od tri stranke, koju predvodi premijer Antonis Samaras.
Čak i ako se politički lideri dogovore o mjerama, potrebno im je odobrenje od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, čiji se inspektori vraćaju u Atinu sljedeće sedmice.
Inspektori će utvrditi da li su predložene mjere kredibilne i provodljive i potom će donijeti zaključak o tome da li EU i Međunarodni monetarni fond treba da i dalje pružaju finansijsku pomoć Grčkoj.
Vlada planira da uštedi 4,6 milijardi evra smanjenjem izdataka za penzije, 1,39 milijardi evra od zdravstva, 1,32 milijardi evra od plata državnih službenika i 1,27 milijardi evra smanjenjem administrativnih troškova.
Listu je Rojtersu dostavio izvor iz vladajuće grčke koalicije, a sastavilo ju je Ministarstvo finansija. Prijedlozi su dostavljeni liderima stranaka iz vladajuće koalicije.
Samarasova konzervativna Nova demokratija podržava mjere štednje, ali se njeni partneri iz socijalističkog PASOK-a i Demokratske ljevice protive sveobuhvatnom smanjenju zarada i penzija.
Ove dvije stranke takođe se protive i planiranom otpuštanju oko 40.000 službenika iz državne administracije.