Vijesti
Svijet
Nizozemska: Počeli opći izbori
12.09.2012. 20:00
Izvor: BH Telecom Portal
Nizozemska: Počeli opći izbori
Diljem Nizozemske u srijedu ujutro otvorena su birališta na općim izborima na kojima se očekuje neizvjesna borba između liberala i laburista, te pad popularnosti krajnje desnice u odnosu na prethodne izbore, prenose agencije.
Više od 12 milijuna birača pozvano je dati svoj glas na jednome od oko 10 tisuća glasačkih mjesta, a prvi izborni rezultati očekuju se po zatvaranju birališta iza 21 sat.
Najveći kandidati za pobjedu su liberali (VVD) premijera u odlasku Marka Ruttea i laburisti (PvdA) Diedrika Samsoma - obje bi stranke na izborima trebale osvojiti oko 35 od ukupno 150 mjesta u Zastupničkom domu, prenosi AFP.
Gospodarski oporavak liberali zagovaraju štednjom, a laburisti ulaganjima, ali obje su stranke proeuropske te izjednačene po anketama uoči prijevremenih parlamentarnih izbora koje predviđaju pad popularnosti krajnje desne Stranke slobode (PVV) populista Geerta Wildersa.
Ankete predviđaju PVV-u gubitak nekoliko zastupničkih mjesta u odnosu na 24 osvojenih 2010. Suočeni s javnim mnijenjem sve više neprijateljski raspoloženim prema Bruxellesu, i liberali i laburisti morali su ipak zaoštriti ton prema Europi. Ističu međutim da Nizozemska ne može bez Europske unije, jer je njezino gospodarstvo, peto u eurozoni, orijentirano prema inozemstvu. Nizozemska je čvrsta jezgra eurozone, među najjačim njemačkim saveznicima u fiskalnoj disciplini, prenosi Reuters.
Manjinska vlada desnog centra premijera Ruttea pala je u travnju jer se njezin koalicijski partner, Wildersova Stranka slobode, usprotivila štednji potrebnoj da se javni dug smanji ispod 3 posto.
Pobijede li liberali ili laburisti, Bruxelles može biti miran jer su obje stranke proeuropski orijentirane. Osvoje li podjednak broj glasova moguće je da stvore koaliciju desnog centra i vladaju zemljom od 16,65 milijuna ljudi na teritoriju manjem od Hrvatske (41.526 km2), s visokim BDP-om per capita od 35.400 eura.