Vijesti
Svijet
Anketa: Obama vodi u tri savezne države
19.09.2012. 20:00
Izvor: BH Telecom Portal
Anketa: Obama vodi u tri savezne države
Predsjednik Barack Obama vodi u tri ključne američke savezne države gdje ga ispitanici ocjenjuju sposobnijim da se suoči s međunarodnim krizama, rezultati su ankete objavljene u srijedu dva mjeseca do predsjedničkih izbora.
Anketa za potrebe univerziteta Quinnipiac, dnevnika The New York Times i CBS News, provedena je nakon izbijanja protesta u muslimanskim zemljama zbog amaterskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama koji vrijeđa poslanika Muhammeda, prenose agencije.
Obama vodi u tri države - Virginiji, Wisconsinu i Coloradu koje se smatraju odlučujućima za ishod izbora 6. novembra.
Obama je u tim državama pobijedio i 2008. godine, kada je postao prvi demokratski kandidat koji je osvojio Virginiju od 1964. godine.
Prema anketi Obama je napredovao u očima birača u pitanju ekonomskog oporavka. Ta tema je u centru kampanje i njome je dosad dominirao njegov protukandidat, republikanac Mitt Romney.
U ekonomskim pitanjima Obama i Romney prilično su izjednačeni u tim trima državama: Obama s 49, a Romney s 46 posto.
No Obama je spremniji suočiti se s međunarodnom krizom nego Romney, vjeruju birači: 50 naprama 43 posto u Coloradu, odnosno 53 naprama 43 posto u Virginiji te 53 prema 41 posto u Wisconsinu.
U pitanjima nacionalne sigurnosti Obama uvjerljivo vodi po ocjeni birača: 50 naprama 41 posto.
Romney je odmah nakon pogibije američkog ambasadora u Libiji kojeg su prošle sedmice ubili islamisti kritizirao Obaminu politiku, ali je time umjesto pohvala zaradio kritike.
Ističe se da je anketa na 1.500 ispitanika provedena velikim dijelom prije objave tajne snimke Romneyeva govora na privatnoj večeri donatora kojima je rekao da birači glasuju za Obamu zato što očekuju da će se država za njih pobrinuti i davati im povlastice.