Vijesti
Svijet
Prekinut lanac međunarodne trgovine kokainom u Ženevi
20.09.2012. 20:00
Izvor: Klix.ba
Prekinut lanac međunarodne trgovine kokainom u Ženevi
Veliki lanac međunarodne trgovine drogom prekinut je u Ženevi, a u akciji širom svijeta zaplijenjeno je 45 kilograma kokaina, saopćilo je u četvrtak državno ministarstvo ženevskog kantona.
Uhapšeno je 15 trgovaca drogom, a petero od njih će biti predato pravosuđu u Ženevi, dodao je isti izvor. Lanac trgovine je otkrila sudska policija aerodroma Ženeva-Cointrin u saradnji s drugim evropskim i prekoatlantskim policijama
Švicarska, kanadska, portugalska, holandska, belgijska, argentinska i brazilska policija su učestvovale u istrazi. Zaplijenjeno je 9 kilograma kokaina u Ženevi, 24 u Argentini, 7 u Brazilu, 2,5 u Belgiji i 2,5 u Portugalu.
Gotovo polovina droge zaplijenjene u inozemstvu bila je namijenjena Švicarskoj. U svijetu je uhapšeno 15 trgovaca drogom, od kojh je sedmericu uhapsila policija u Ženevi.
Istraga je pokazala da je ova organizacija, sastavljena uglavnom od tanzanijskih trgovaca, snadbijevala Evropu, a najviše Englesku, Švicarsku i Tursku, kokainom iz Argentine i Brazila
Istraga je omogućila da se otkriju glavni nosioci mreže u Južnoj Americi (Argentini i Brazilu), koordinatori trgovine (Engleska) i primaoci u Holandiji i Švicarskoj.