Vijesti
Svijet
SPECIJALNI SUD U TEHERANU
Iran: Dopisnica Reutersa proglašena krivom zbog širenja laži protiv islamskog sistema
01.10.2012. 12:00
Izvor: Oslobođenje
Iran: Dopisnica Reutersa proglašena krivom zbog širenja laži protiv islamskog sistema
Internet stranica YJC.ir prenijela je izjavu portparola sudskog vijeća Ali Akbara Kasejana, koji je rekao da je iranska državljanka Hafezi proglašena krivom za prekršaje u vezi sa propagandom zbog video-snimka objavljenog u februaru na kojem je prvobitno bio naslov da su žene koje treniraju borilačke vještine nindža ubice
Specijalni sud u Teheranu proglasio je krivom Parisu Hafezi, šefa dopisništva britanske novinske agencije Thomson-Reuters, za "širenje laži" protiv islamskog sistema zbog video-snimka na kojem je stajalo objašnjenje da su prikazane žene - ubice.

Državna internet stranica "YJC.ir" prenijela je izjavu portparola sudskog vijeća Ali Akbara Kasejana, koji je rekao da je iranska državljanka Hafezi proglašena krivom za prekršaje u vezi sa propagandom zbog video-snimka objavljenog u februaru na kojem je prvobitno bio naslov da su žene koje treniraju borilačke vještine "nindža ubice".

Iranska državna agencija Press TV prenijela je vijest o presudi.

Naslov vijesti agencije Reuters je preplavljen, ali je to u martu dovelo do sumnji u dopisništvo agencije. Većina Rojtersovog osoblja prebačen je iz Teherana u Dubaji, ali Hafezijevoj nije dozvoljeno da napusti Iran.

"Shvatamo da je porota iznijela svoje mišljenje i sada očekujemo odluku suda. Ne namjeravamo objavljivati nove komentare dok ne bude objavljena presuda", rekla je portparol Reutersa Barb Burg.

Očekuje se da će sudska presuda biti izrečena u roku od sedam dana.

Iranski medijski sud rijetko se bavi međunarodnom novinskim agencijama, ali često objavljuje odluke protiv domaćih medija zbog raznih prekršaja. U ovim procesima najčešće budu izrečene novčane ili zatvorske kazne, a bude naloženo i zatvaranje kancelarija.