Vijesti
Svijet
Erdogan za razgovore tri strane o Siriji
17.10.2012. 12:00
Izvor: aljazeera
Erdogan za razgovore tri strane o Siriji
Turski premijer predložio nekoliko opcija za razgovore o sirijskoj krizi nakon susreta sa iranskim predsjednikom.
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan predložio je razgovore tri strane o krizi u Siriji, nakon što je rad regionalnog kvarteta doveden u pitanje zbog napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

U obraćanju novinarima po povratku iz Bakua, gdje je na samitu Organizacije za ekonomsku saradnju razgovarao sa iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom, Erdogan je rekao da je Turska predložila nekoliko opcija za razgovore, koji bi uključili tri strane.

"Ovaj sistem mogao bi biti trio Turska-Egipat-Iran. Drugi sistem mogao bi biti Turska-Rusija-Iran, a treći Turska-Egipat-Saudijska Arabija", rekao je Erdogan.

Podrška Brahimiju

Egipat je formirao kvartet sa Iranom, Turskom i Saudijskom Arabijom.

Rijad se nije pojavio na sastanku prošlog mjeseca, što je u diplomatskim krugovima protumačeno kao reakcija na učešće Irana, glavnog rivala u nadmetanju za regionalnu moć i utjecaj u regiji, naveo je Reuters.

Erdogan je, također, izrazio podršku izaslaniku UN-a i Arapske lige Lakhdaru Brahimiju, koji nastoji osigurati prekid vatre poslije devetnaest mjeseci sukoba u Siriji.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, koje nije moguće nezavisno provjeriti, u nasilju u Siriji, od početka antivladinih protesta u martu prošle godine, život je izgubilo više od 32.000 ljudi, od kojih većina civila.