Vijesti
Svijet
Liban za bombaški napad krivi Siriju
20.10.2012. 14:00
Izvor: klix.ba
Liban za bombaški napad krivi Siriju
Mnogi političari u Libanu za bombaški napad, u kojem je život izgubio i visoki obavještajni zvaničnik, krive Siriju.
Saad Hariri, lider opozicije, i Walid Jamblatt, vođa naroda Druzi, su izjavili da iza bombaškog napada stoji sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Hariri je pozvao vladu Sirije da da ostavku. Sirijski ministri su osudili napad.
U eksploziji, koja se desila u petak, osam osoba je izgubilo život, a njih deseci njih su povrijeđeni. Eksplozija se desila na prometnoj ulici u distriktu Ashrafiya, u kojem pretežno žive kršćani, prenosi BBC.
Među onima koji su izgubili život je i Wissam al-Hassan, šef obavještajne službe, koji je bio jako blizak sa Haririjem. Wissam al-Hassan je vodio istragu oko bombaškog napada 2005. godine, u kojem je život izgubio bivši premijer Libana Rafik Hariri, otac Saada Haririja. On je nedavno uhapsio i bivšeg ministra pod optužbom da je planirao izvršiti bombašku kampanju u Libanu uz pomoć Sirije.
Religijske zajednice u Libanu su podijeljene na one koji podržavaju al-Assadov režim, među kojima ima mnogo šiita, dok većina sunitskog stanovništva podržava pobunjenike. Tenzije u Libanu svakodnevno rastu kao rezultat konflikta u Siriji.
"Optužujemo Bashara al-Assada za ubistvo Wissama al-Hassama, koji je bio zadužen za sigurnost u Libanu", kazao je Hariri za libansku državnu televiziju. "Bashar al-Assad nam poručuje, iako je pretvorio Siriju u hrpu ruševina, da nas može ubiti bilo kad i bilo gdje", rekao je Jumblatt za kanal Al-Arabiya.
Nadim Gemayel, član parlamenta ispred desničarske kršćanske partije Falanga, je također optužio Siriju za bobaški napad. "Ovaj režim, koji se svakodnevno ruši, pokušava svoju politiku unijeti u Liban", rekao je Gemayel. U Bejrutu i Tripoliju su u petak navečer održani anti-sirijski protesti.