Vijesti
Svijet
Rusija optužuje SAD da koordinira isporuku oružja za pobunjenike
25.10.2012. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Rusija optužuje SAD da koordinira isporuku oružja za pobunjenike
Rusija je u četvrtak optužila Washington za koordiniranje isporuke oružja sirijskim pobunjenicima, uprkos uvjeravanjima State Departmenta da SAD ne pruža tu vrstu pomoći pobunjenicima.
"Washington je upoznat s isporukama raznog oružja nezakonitim oružanim grupama aktivnim u Siriji. Štaviše, sudeći po izjavama američkih zvaničnika u medijima u SAD-u, oni koordiniraju i pružaju logističku podršku kod takvih isporuka", navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi AFP.
Ruski vrhovni general Nikolaj Makarov je u srijedu rekao da pobunjenici koji se bore protiv vojske Bashara al-Assada u Siriji koriste američke Stingere, vrsta raketa koje se lansiraju s ramena, poznati i kao MANPAD-ovi.
Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland odmah je porekla da SAD dostavlja takvo ili bilo kakvo drugo oružje pobunjenicima.
"Mi ne pružamo takvu podršku Sirijcima", rekla je ona, dodavši da su jedini MANPAD-ovi koje je SAD opazio u Siriji "sovjetske produkcije".
U saopćenju, rusko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da SAD ne isporučuje direktno rakete pobunjenicima, ali nije preciziralo kako se logistička podrška realizuje.
"Imamo pouzdane informacije da sirijski ekstremisti imaju prenosive protuzračne raketne sisteme, od kojih su neki proizvedeni u SAD-u i trebalo bi utvrditi ko ih je snabdio", rekao je general Makarov.