Vijesti
Svijet
Ranije izašao na izbore
Obama: Ne mogu vam reći za koga sam glasao
26.10.2012. 12:00
Izvor: klix.ba
Obama: Ne mogu vam reći za koga sam glasao
Američki predsjednik Barack Obama iskoristio je pravo da ranije izađe na izbore, te je glasao u Chicagu, javili su američki mediji.
Predsjednički izbori održavaju se u SAD 6.novembra, ali birači mogu i ranije da glasaju u većini saveznih država, pošto se izbori uvijek održavaju radnim danom.
Bivši senator države Illinois Barack Obama, zajedno sa suprugom Michelle, glasao je u Chicagu.
"Ne mogu da vam kažem za koga sam glasao", rekao je Obama novinarima kroz smijeh.
Ove godine demokrate ulažu mnogo na prijevremeno glasanje, jer očekuju da će animirati glasače da izađu i glasaju za drugi mandat aktuelnom predsjedniku u trci sa republikanskim kandidatom Mittom Romneyjem.
"To je veoma važan elemenat naše strategije i nadamo se da će ovaj gest predsjednika poslati poruku glasačima da slijede njegov primjer", izjavila je novinarima Jennifer Psaki, portparol izbornog štaba Baraka Obame.
Ona je dodala da mnogi Amerikanci imaju puno obaveza, te da je prijevremeno glasanje dobra prilika za njih da bi učestvovali u izbornom procesu.
Ovo je prvi put da je neki predsjednik SAD iskoristio pravo da ranije glasa, a analitičari to vide kao poziv njegovim biračima da izađu što masovnije na izbore.
Procjenjuje se da će oko 35 posto Amerikanaca glasati prije izbornog dana - 6. novembra.