Vijesti
Svijet
Neću zabraniti stranim turistima da koriste kanabis u kafeima
01.11.2012. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Neću zabraniti stranim turistima da koriste kanabis u kafeima
Gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Laan izjavio je u četvrtak da neće zabraniti stranim turistima da koriste čuvene amsterdamske kafee u kojima se poslužuje kanabis, nakon višemjesečnih rasprava oko novih zakona koji limitiraju upotrebu droge.
Njegov potez uslijedio je nakon što je nova vlada Holandije saopćila da će lokalne vlasti morati da odluče da li da uvedu takvu zabranu, prenosi BBC.
Gradonačelnik Van der Laan izjavio je da bi zabrana prodaje droge strancima mogla dovesti do više kriminala.
Svake godine, oko 1,5 miliona turista posjeti Amsterdam kako bi konzumirali kanabis.
Tih 1,5 miliona turista neće reći "nema više marihuane" i obilazit će grad u potrazi za drogom, izjavio je gradonačelnik Van der Laan, koji se dugo protivio zabrani prodaje kanabisa.
To bi dovelo do novih pljački, svađa oko lažnih droga, neće biti kontrole kvaliteta droge na tržištu - sve na čemu smo radili bilo bi izgubljeno, kazao je on.
Amsterdam se oslanja na prihode od turizma, a konzumenti kanabisa čine oko trećine njegovih posjetilaca.
Na osnovu zakona koje je usvojila ranija holandska vlada pod vodstvom konzervativaca, nacionalna zabrana korištenja kanabisa među strancima bit će uvedena u Amsterdamu do kraja godine.
Zakon ima za cilj suzbiti upotrebu droga i spriječiti trgovce drogom da djeluju u Holandiji, i da ih spriječi da kupuju drogu koju bi prodavali u inostranstvu.
Zakonu su se žestoko usprotivili vlasnici kafea, koji tvrde da ih on nepravedno diskriminira u odnosu na ostale državljane EU, i upozorili su da 90 posto njihovih prihoda dolazi od stranih turista.
Procjenjuje se da u Holandiji ima 700 kafea koji prodaju kanabis.