Vijesti
Svijet
Egipat: U sukobima demonstranata 37 povrijeđenih
21.12.2012. 20:00
Izvor: Vijesti.ba
Egipat: U sukobima demonstranata 37 povrijeđenih
KAIRO - U današnjim sukobima između pristalica predsjednika Muhammeda Mursija i njegovih protivnika u Aleksandriji, drugom najvećem gradu u Egiptu, povrijeđeno je ukupno 37 osoba, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).
Naime, prije drugog kruga referenduma koji će se održati sutra, tenzije širom zemlje dosegle su vrhunac.
Na poziv Muslimanskog bratstva, Partije za slobodu i pravdu i nekoliko drugih islamističkih partija, poslije džuma-namaza na hiljade osoba se okupilo ispred džamije El-Kaid Ibrahim. Cilj im je bio pružiti podršku predsjedniku Mursiju.
Istovremeno, s druge strane džamije, okupila se skupina protivnika egipatskog predsjednika nakon čega je došlo do sukoba. Prema izjavama očevidaca, u obračunu su korištene palice i kamenje.
Iako su snage sigurnosti pokušale razdvojiti dvije suprotstavljene skupine, na kraju je 37 osoba završilo s ozbiljnim povredama.
Zvaničnik ministarstva zdravstva Muhammed Serkavi izjavio je za agenciju Anadolija da su povrijeđeni prebačeni u lokalne bolnice.
Muslimansko bratstvo je osudilo napade u Aleksandriji. Kritizirali su rad snaga sigurnosti jer navodno “nisu poduzeli sve potrebne mjere kako bi se spriječili sukobi”.