Vijesti
Svijet
Berlusconi osuđuje Montijev plan
29.12.2012. 17:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Berlusconi osuđuje Montijev plan
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi osudio je plan premijera u ostavci Marija Montija da predvodi novu koaliciju na izborima, planiranim za februar i optužujući ga da favorizuje ljevicu.
Monti, koji je prošle godine na funkciji premijera zamijenio Berlusconija, jučer je izjavio da želi da ujedini širu koaliciju frakcija i da u italijansku politiku uvede etiku, te da sa novim snagama pristupi ekonomskim reformama za koje se nada da će izvući zemlju iz recesije.
Montijevi protivkandidati na izborima su stranka lijevog centra Demokratska partija /PD/ i Berlusconijeva stranka desnog centra Narod slobode /PDL/.
Berlusconi je u razgovoru sa novinarima na centralnoj željezničkoj stanici u Milanu rekao da Monti želi da osigura da ljevica ostane na vlasti nakon izbora zakazanih za 24. i 25. februar kako bi mogao da nastavi sa uvođenjem mjera štednje i porast poreza.
Berlusconi, koji je čekao voz za Rim sa svojom partnerkom Francescom Pascale (27), izrazio je uvjerenje da "glasači neće upasti u zamku napravljenu s ciljem da se ukradu glasovi od stranaka desnog centra".
Međutim, lider najstarije i najveće stranke desnog centra UDC i koja sarađuje sa Montijem, Pier Ferdinando Kasini negirao je Berlusconijeve optužbe.