Vijesti
Svijet
David Cameron želi referendum o Evropskoj uniji do 2017.
23.01.2013. 20:00
Izvor: BH Telecom Portal
David Cameron želi referendum o Evropskoj uniji do 2017.
Britanski premijer David Cameron obećao je u srijedu da će, bude li ponovno izabran, organizirati do kraja 2017. godine referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Evropske unije
Premijer je u dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije najavio referendum između 2015. i početka 2018., te pozvao da se redefiniraju odnosi njegove zemlje s EU-om na jedinstvenom tržištu.
- Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Evrope, rekao je. Njegova konzervativna stranka ući će u kampanju za izbore 2015. uz obećanje građanima da će ponovno pregovarati o članstvu Britanije u EU-u.
- Referendum će biti organiziran u prvoj polovini novog vladinog mandata koji počinje 2015., dodao je Cameron.
On je rekao da bi želio da Britanija ostane u bloku 27-orice, ali je jasno rekao da smatra kako se EU mora radikalno reformirati.
Nova Unija mora biti izgrađena na pet principa: konkurentnosti, fleksibilnosti, ovlastima koje će se vratiti zemljama članicama, demokratskoj odgovornosti i poštenju.
- Kad ispregovaramo novi sporazum o odnosima Velike Britanije s EU-om "ponudit ćemo Britancima referendum s vrlo jasnim izborom: ostati u EU-u na tim novim temeljima ili u potpunosti izaći. To će biti referendum o ostanku ili izlasku iz EU-a, rekao je Cameron.
Hoće li Cameron ikad održati referendum vrlo je neizvjesno jer ovisi o pobjedi na izborima 2015.
- Kriza eurozone glavni je razlog zbog kojeg Britanija mora redefinirati odnose s EU-om, rekao je on, dodajući da još integriranija Unija nije cilj Britanije.
- Novi odnos Unije i Londona bit će "odnos fokusiran na jedinstveno tržište", dodao je.
- Ako ne odgovorimo na izazove, postoji opasnost da Evropa propadne i da se Britanci krenu udaljavati, upozorio je britanski premijer.
- Nisam izolacionist, također je rekao konzervativni čelnik. "Ne želim samo bolji dogovor za Veliku Britaniju. Želim i bolji dogovor za Evropu.
Cameronov govor mogao bi izazvati nezadovoljstvo u drugim državama EU-a, poput Francuske i Njemačke. Evropski dužnosnici već su upozorili Camerona da ne može Uniju tretirati "a la carte", odnosno uzimati što želi i diktirati uvjete članstva.
Njegov govor u Londonu mogao bi izazvati zabrinutost i u Sjedinjenim Državama, bliskom savezniku, koje su kazale da žele da Britanija ostane u EU i u tom savezu ima "snažan glas".