Vijesti
Svijet
Sjeverna Koreja se približava razvoju nuklernog projektila
30.01.2013. 20:00
Izvor: BH Telecom Portal
Sjeverna Koreja se približava razvoju nuklernog projektila
Namjera Sjeverne Koreje da obavi još jedan nuklearni pokus, na krilima uspješnog lansiranja satelita u decembru prošle godine, ukazuje na to da se Pjongjang približava razvoju nuklearne bojeve glave i raketnog sistema za njenu isporuku
Odgovor, kao i sve vezano za taj zatvoreni komunistički režim, ostaje nepoznanica, kao što su velom tajne obavijene i ostale komponente sjevernokorejskog nuklearnog programa, prenosi u srijedu CNN.
- Ostaje pitanje sistema za lansiranje nuklearne bojeve glave i pouzdanosti toga sistema, rekao je Daniel Pinkston, analitičar Međunarodne krizne grupe zadužen za sjeveroistočnu Aziju.
- O tome se malo zna ili zna samo uski krug ljudi u Sjevernoj Koreji, dodao je.
U izvještaju grupe za 2009., navodi se kako Sjeverna Koreja "vjerojatno ima između šest i 12 komada nuklearnog oružja, ili u najmanju ruku eksplozivnih naprava", ali se ističe da su stručnjaci podijeljeni oko toga može li se neka od tih naprava iskoristiti kao uporabljiva bojeva glava, dovoljno mala da bi se postavila na raketu i dovoljno izdržljiva da bi podnijela sve rizike leta.
- Radi se o naprednim tehnologijama koje predstavljaju veliki inženjerski izazov, a da bi se njima ovladalo potrebni su brojni pokusi, kaže Pinkston.
Prošlog mjeseca, na prvu godišnjicu smrti Kim Jong Ila, Sjeverna Koreja uspješno je lansirala raketu koja je u orbitu ponijela satelit Star-3. Lansiranje je pokazalo da su Sjedinjene Države sada u dometu sjevernokorejskih interkontinentalnih raketa.
Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je prošle sedmice donijelo rezoluciju kojom su Pjongjangu pooštrene sankcije zbog tog lansiranja. Ocijenivši da se radi o potezu koji praktično predstavlja "objavu rata", Sjeverna Koreja prijeti daljnjim raketnim i nuklearnim pokusima za koje kaže da predstavljaju novu fazu u sukobu sa Sjedinjenim Državama, navodi CNN.