Vijesti
Svijet
Češka legalizuje marihuanu kao sredstvo za liječenje
31.01.2013. 12:00
Izvor: klix.ba
Češka legalizuje marihuanu kao sredstvo za liječenje
Češki parlament odobrio je marihuanu kao legalno sredstvo za liječenje osoba oboljelih od nekih teških bolesti, i potreban je još samo potpis predsjednika države kako bi uredba stupila na snagu.
Tom odlukom je predviđeno da će marihuanom prepisanom na recept moći da se liječe oboljeli od raka, Parkinsonove bolesti, multipleskleroze ili psorijaze.
Marihuana za medicinske potrebe će se najprije uvoziti iz Izraela ili Holandije, a potom će se domaćim poljoprivrednicima izdavati dozvole za njeno gajenje na period od najduže pet godina. prenosi AFP.
Troškovi liječenja marihuanom neće biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem.
Češka je jedna od najliberalnijih članica Evropske unije (EU) kad su u pitanju takozvane lake droge. Osobe kod kojih se nađe do 15 grama marihuane, ili koje gaje do pet strukova kanabisa, rizikuju samo malu novčanu kaznu, što privlači ljubitelje marihuane iz okolnih zemalja, u kojima važe stroži propisi.
Liberalna politika, ipak, nema za posljedicu veće korištenje marihuane, a njena upotreba je, čak, u opadanju.
Prema podacima češkog nacionalnog izvještaja o narkoticima, u 2011. godini je 16,1 posto Čeha, starosti od 15 do 34 godine, prijavilo da je upotrebljavalo marihuanu, a godinu dana ranije 20,3 posto.