Vijesti
Svijet
Turska kandidat za predsjedavajućeg OIC-a
05.02.2013. 20:00
Izvor: Vijesti.ba
Turska kandidat za predsjedavajućeg OIC-a
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, koji se nalazi u Kairu kako bi prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova članica zemalja Organizacije islamske konferencije (OIC), odgovarao je na pitanje novinara i podsjetio da je Turska, zajedno uz Iran, Indoneziju i Azerbejdžan, kandidat za predsjedavanje OIC-om.
"Postigli smo sporazum sa Azerbejdžanom. Pregovarat ćemo sa Iranom i Indonezijom. Nadamo se da će se samit održati u Turskoj ubuduće", kazao je on.
Na upit da procijeni posjetu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinejada Egiptu, prvi put nakon 1979. godine, Davutoglu je rekao da je Turska uvijek za poboljšanje regionalnog dijaloga.
"Egipat i Turska su važni akteri u regionu. Mi smo bili za popravljanje odnosa Irana i Egipta oduvijek, tako da Turska može osjećati samo zadovoljstvo zbog razvoja odnosa ovih dviju zemalja. Smatramo da je ovo pozitivan razvoj događaja", izjavio je turski ministar.
U vezi sa krizom u Maliju, Davutoglu je kazao da je Turska od početka krize bila za to da se kriza rješava diplomatskim putem.
"Nama je važno da u ovakvim situacijama Ujedinjeni narodi (UN) i regionalne organizacije budu lideri. Mi smo podržali UN, Afričku zajednicu i ECOWAS u ovom slučaju", objasnio je on.
Davutoglu je kazao da su sve zemlje oko Malija članica OIC-a, dodavši da OIC treba gledati "cjelovitu perspektivu" što se tiče Malija.
Ističući da je Mali važna zemlja za Tursku zbog turskog naslijeđa u toj zemlji, Davutoglu je rekao da je grad Timbuktu od velike važnosti zbog biblioteke u kojoj se nalaze knjige iz vremena Osmanskog carstva i zbog ostalih historijskih djela.
"Nastavit ćemo sa našom podrškom za Mali, napravit ćemo akcioni plan i pozvat ćemo zemlje članica OIC-a da nam pomognu", poručio je šef turske diplomatije.
U vezi sa krizom u Siriji Davutoglu je kazao da je politika koju Turska slijedi, politika koja je zasnovana na osnovnim međunarodnim principima.
"Naša politika je ona koja je u skladu sa međunarodnim zakonom i nastavit ćemo voditi istu politiku. Najvažnije je da se ispune zahtjevi sirijskog naroda. Na ovu temu imao sam priliku razgovarati sa zamjenikom predsjednika SAD-a Joeom Bidenom u Munchenu i preko telefona sa ministrom vanjskih poslova SAD-a Johnom Kerryem. Ovdje ćemo također o toj temi razgovarati. Važno je da su zemlje regiona usaglašene", kazao je Davutoglu.
On je dodao da će se u Kairu održati i susreti zvaničnika Turske, Irana i Egipta.