Vijesti
Svijet
Snaga jutrošnje eksplozije nuklearne probe veća od pet kilotona
12.02.2013. 20:00
Izvor: Klix.ba
Snaga jutrošnje eksplozije nuklearne probe veća od pet kilotona
Snaga eksplozije nuklearne probe koju je rano jutros izvršio Pjongjang veća je od pet kilotona, saopštio je za RIA "Novosti" visoki zvaničnik ruskih specijalnih službi.
On je istakao da se, na osnovu dosadašnjih informacija o nuklearnom testiranju, može reći da je snaga eksplozije bila pet kilotona.
Bomba bačena na Hirošimu, poređenja radi, imala je 15 kilotona.
Rusija i više drugih država bile su upoznate sa namjerama Pjongjanga da izvrši novu nuklearnu probu.
"Sva sredstva sa kojima Rusija raspolaže upotrijebljena su kako bi se pratilo sjevernokorejsko testiranje. Obavještajne službe i snage za kosmičko nadgledanje prate razvoj situacije", istakao je isti izvor.
Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je da je upotrijebljena "minijaturna i lakša nuklearna naprava veće eksplozivne snage nego ranije" i da je proba izvršena na "bezbjedan i savršen način".
Sumnju da je riječ o zemljotresu najprije je iskazala Južna Koreja, koja je, kasnije, takođe potvrdila da je riječ o nuklearnom testu izvedenom u oblasti u blizini zapadne obale.
Pjongjang je prethodne nuklearne probe izveo 2006. i 2009. godine.
Organizacija za nadgledanje Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, sa sjedištem u Beču, saopštila je da je sjevernokorejska nuklearna proba izazvala potres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale.