Vijesti
Svijet
EU produžava sankcije Siriji
28.02.2013. 20:00
Izvor: Vijesti.ba
EU produžava sankcije Siriji
BRUXELLES - Evropska unija je u četvrtak ponovo uvela tromjesečni režim sankcija Siriji i odobrila tehničku pomoć opoziciji kako bi se osigurala zaštita civila, doznaje se iz evropskih izvora. EU je ozvaničio odluku koju su 18. februara donijeli ministri vanjskih poslova 27 članica o produžetku sankcija do 1. juna.
EU je "izmijenio embargo na oružje kako bi omogućio, na pravnom planu, dopremanje opreme koja nije smrtonisna i tehničku pomoć za zašitu civila", preciziralo je u saopćenju Evropsko vijeće.
Tako će biti moguće, na primjer, pripadnicima opozicje poslati oklopna vozila. Bit će moguća i obuka za rukovanje vojnom opremom, doznaje se iz diplomatskih izvora.
Ova promjena stava 27 članica EU-a proizlazi iz kompromisa između zemalja, izuzev Velike Britanije, koje su tražile ublažavanje embarga na oružje radi pobunjenika, i ostalih zemalja koje bi da spriječe veću militarizaciju sukoba.
Osim ovog embarga, paket sankcija koje je EU donio prije dvije godine odnosi se na ličnosti i preduzeća režima Bašara el-Asada a podrazumijeva i seriju trgovinskih i financijskih sankcija.
EU će "nastaviti da analizira i, ako bude trebalo, napravi reviziju režima sankcija Evropske unije ako dođe do promjena" u Siriji, preczira se u saopćenju.